Aktywne Wpisy
P4ncak3 +74
#inflacja #ekonomia #pracbaza #korposwiat
Jak zobaczyłem ten wykres to stanąłem jak wryty. Jak pracowałem w Polsce w środku lat 2010's to zarabiałem z 13 tysięcy brutto przy wtedy minimalnej 1800. Czyli to było tak o 722% więcej. Teraz 10 lat później, po wielu latach pracy, bogatego doświadczenia i certyfikatów moja niby wartość na rynku powinna być wyższa tak z 2x co nie? Czyli jak
Jak zobaczyłem ten wykres to stanąłem jak wryty. Jak pracowałem w Polsce w środku lat 2010's to zarabiałem z 13 tysięcy brutto przy wtedy minimalnej 1800. Czyli to było tak o 722% więcej. Teraz 10 lat później, po wielu latach pracy, bogatego doświadczenia i certyfikatów moja niby wartość na rynku powinna być wyższa tak z 2x co nie? Czyli jak
źródło: 384dea2dd6391cafa9b8ac7372e28db6ac9764605c5c566f0d8184e7e92cbff6,w800
Pobierz
hellyea +97

1. Macie rozbite wynagrodzenia na część wynikającą z wytworzenia utworów (50% koszty uzyskania przychodu) oraz część pozostałą wynagrodzenia?
2. Czy macie zapis, że jak w danym miesiącu nie wytworzycie żadnego utworu to pracodawca może Wam nie wypłacić tej części związanej z wytworzeniem utworu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przechodzę z B2B na UOP i natknąłem się na taki zapis jak w 2. punkcie co wzbudziło moją uwagę. Czy to jest standard?
#programowanie #programista25k #it
Zawsze musisz coś tam napisać. I to, zwykle wyciągnięte z jakiegoś repo pakuje się wraz z opisem. Zawsze. Kombinuj.
myślę o potencjalnej sytuacji w której pracodawca wypowiada umowę i jednocześnie zwalnia z obowiązku świadczenia pracy i odbiera dostępy (jest to teraz coraz powszechniejsza praktyka) -> co oznacza, że nie mam możliwości wytworzenia żadnego utworu. W takiej sytuacji pracodawca mi wypłaci jedynie bardzo małą część wynagrodzenia, co nie jest w porządku.
Poza tym to co dostaniesz to nie będzie "bardzo mała część wynagrodzenia", jak zarabiasz ponad 20k brutto i masz 90% KUP to maks co stracisz to jakieś 2k (nie chce mi się liczyć dokładnie) w tym miesiącu.