Wpis z mikrobloga

Mireczki #programista15k na UOP czy w waszej umowie:
1. Macie rozbite wynagrodzenia na część wynikającą z wytworzenia utworów (50% koszty uzyskania przychodu) oraz część pozostałą wynagrodzenia?
2. Czy macie zapis, że jak w danym miesiącu nie wytworzycie żadnego utworu to pracodawca może Wam nie wypłacić tej części związanej z wytworzeniem utworu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przechodzę z B2B na UOP i natknąłem się na taki zapis jak w 2. punkcie co wzbudziło moją uwagę. Czy to jest standard?
#programowanie #programista25k #it
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@DreqX zawsze idzie coś wpisać, nawet jakbyś toola do automatyzacji robił. Niektóre firmy nawet za tworzenie Taskow wpisywali sobie xD
  • Odpowiedz
@DreqX: tak, inaczej byś musiał robić ewidencję tasków "autorskich" wraz z czasem ich trwania. Wtedy wychodziłby Ci współczynnik w praktyce 25-95% zależnie od miesiąca i naprawdę lepiej, łatwiej i opłacalniej ( ͡° ͜ʖ ͡°) mieć stały współczynnik pensji, od którego masz naliczane koszty autorskie. Co do punktu 2. - to tak musi wyglądać, wymóg prawny. No ale czy naprawdę przez miesiąc nie będziesz miał ani jednego
  • Odpowiedz
@DreqX: Mam AKUP od zawsze (ponad 10 lat w branży, kilka firm) i nigdy nie miałem takiego zapisu. To ile "utworów wytworzysz" oczywiście zmienna pensję, ale netto, a nie brutto (brak kosztów uzyskania przychodu - więcej podatku do zapłacenia). Jak mieliby Ci obniżać brutto to jest bardzo dziwny zapis.
  • Odpowiedz
  • 0
@ObserwatorZamieszania: @r00ti @Romska_Palo_Ul_Laputa @Strus
myślę o potencjalnej sytuacji w której pracodawca wypowiada umowę i jednocześnie zwalnia z obowiązku świadczenia pracy i odbiera dostępy (jest to teraz coraz powszechniejsza praktyka) -> co oznacza, że nie mam możliwości wytworzenia żadnego utworu. W takiej sytuacji pracodawca mi wypłaci jedynie bardzo małą część wynagrodzenia, co nie jest w porządku.
  • Odpowiedz
@DreqX: Wypłaci Ci dokładnie takie samo wynagrodzenie, ale zapłacisz wyższy podatek. Koszt pracodawcy będzie identyczny BTW.

Poza tym to co dostaniesz to nie będzie "bardzo mała część wynagrodzenia", jak zarabiasz ponad 20k brutto i masz 90% KUP to maks co stracisz to jakieś 2k (nie chce mi się liczyć dokładnie) w tym miesiącu.
  • Odpowiedz