Wpis z mikrobloga

Mirki jaką drogą iść?
Za namową rodziców poszedłem na studia #it #datascience za 1.5 roku kończę magisterkę, rozglądam się za pracą w tym kierunku, jednocześnie prowadzę swoją działalność która daje mi okolice 15k miesięcznie po odliczeniu wszelkich kosztów i pracownika, do tego zawsze ogarnę sobie jakiś etat co by robić coś dodatkowo. I tak z etatu za te 7-8k żyje i resztę odkładam.
Rodzice to typowy kołchoz, jedna praca całe życie nie wspierają mnie kompletnie w żadnym z celów, działalność każą mi zamknąć i skupić się na studiach a ja zastanawiam się czy w dobie dzisiejszych czasów warto dalej rozwijać się w obrębie data i działalność traktować jako side hustle czy wręcz przeciwnie skupić się w 100% na działalności?

#praca #pracait #data
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Logmach: tego nikt Ci nie powie, sam musisz decydować. Niemniej, świat w oparciu, o który rodzice starają Ci się "doradzać" już dawno nie istnieje. Najpewniej to Ty dużo lepiej rozumiesz świat i przyszły rynek pracy i powinieneś kierować się głównie swoją analizą
  • Odpowiedz
@Logmach jak inni powiedzieli, musisz sam zdecydować i potem wziąć konsekwencje na klatę.
Ja dalej pytam czasem rodziców o zdanie, ale wiem że z ich punktu widzenia ciężko dostrzec niuanse które tylko ja widzę. Zdania posłucham, a czy je wezmę pod uwagę to inna kwestia.
  • Odpowiedz
  • 0
@darek-jg: działalności nie zamkne gdyz teraz poswiecam na nia max 1-2h dziennie, bardziej zastanawiam sie czy probowac ja skalowac do wyzszego poziomu angazujac swoj czas
@Fattek no wlasnie ciężko im przegadac ze takich jak ja jest kilkaset na jedno miejsce w dobie dzisiejszego rynku i moze byc ciezko z praca
@motoinzyniere staram sie wszystko polaczyc, skonczyc studia i zalapac sie na jakas prace jako junior w data, całkiem
  • Odpowiedz
@Logmach: boom w tej branzy minal, wiekszosc firm zrozumialo ze tak naprawde nie potrzebuja data scientistow. Wystarcza im analitycy i ich raporty w power bi. W dodatku konkurencja jest gigantyczna, zalapac sie na mida graniczy z cudem, a startujac na juniora konkurujesz z setkami chetnych, jak nie z tysiacami.
  • Odpowiedz
  • 0
@iforgotmypass_: czyli jak w calej branzy it? ( ͡º ͜ʖ͡º) Czyli twoim zadaniem analityk z power bi i sql ma latwiej sie zalapac niz data scientist? Myslalem zawsze ze to prosta sciezka rozwoju, lapiesz sie jako analyst a pozniej rozwijasz w kierunku ai/ml
  • Odpowiedz
działalność każą mi zamknąć i skupić się na studiach

@Logmach: przecież student to dorosły człowiek, jak chcesz studiować i prowadzić działalność to robisz to i matka nic nie ma do gadania

a jeżeli sam nie dajesz rady, to przerwij studia, zawsze możesz wznowić, jak zrezygnujesz z działalności za 14k to nie wiadomo czy okazja wróci
  • Odpowiedz
Myslalem zawsze ze to prosta sciezka rozwoju, lapiesz sie jako analyst a pozniej rozwijasz w kierunku ai/ml

@Logmach: ale najlepsze oferty to chyba i tak głównie dla ludzi z doktoratami (albo w trakcie) z preferencją nawet względem jakiegoś typowego doświadczenia komercyjnego? Przypadkowe firmy takich rzeczy rozwijać nie będą (przynajmniej na razie), a te poważniejsze będą patrzeć tam, gdzie są ponadprzeciętne mózgi, bo jednak potencjał robi różnicę. Idea bootcampów i sprzedawanie
  • Odpowiedz
@Logmach: rozwijaj biznes a jak nie wyjdzie to rozpocznij bootcampy i sprzedawaj wiedzę jak rozkręcić biznes hah. Prawdziwym AI/ML zajmują się ludzie po doktoracie, najczęściej z czołowych uczelni świata, naprawdę jeśli się tym serio nie pasjonujesz to szanse na sukces są raczej znikome
  • Odpowiedz