Aktywne Wpisy

wfyokyga +32
Mnie r---------a że niemcy pod koniec wojny, mieli już celowniki optyczne i noktowizyjne.
źródło: temp_file1727008429886548071
Pobierz
Lolenson1888 +18
Orlen Polski Tinder Narodowy im. św. Jana Pawła II
źródło: 84CA792C-ADA3-4C13-82CC-E9E431AC82EA
Pobierz

bartosiak poszedł w komercje i teraz jest nastawiony na sprzedaż. A sprzedaż jest wtedy jak będzie o nim głośno - więc gada najbardziej wstrząsające teorie i tyle.
Bezpośredniej wojny kinetycznej nie będzie. Jedynie handlowa. Ewentualnie jakieś proxy war.
Będą się bić o miejsca lęgowe żółwi na Pacyfiku?
Tajwan i tak jest Chinami, więc pewnie w ciągu 50 lat wróci "do macierzy"
Walki beda glownie w powietrzu oraz torpedowanie okretow i ostrzal pociskami przeciwokretowymi.
Prawdopoodbny jest tez konflikt zastepczy na terenie Korei.
Myślę, że USA przerżnie ten konflikt sromotnie.
Jesli USA nie beda tez pewni wygranej to zwolaja swoich sojusznikow. Wlasciwie to i tak zowlaja bysmy tez wzieli na siebie czesc strat, bo te lacznie beda znaczne.
Powiedz mi ze nic nie wiesz o swiecie, jednoczesnie nic na ten temat nie mowiac ;)
Wojna z Chinami moze byc o to, ze Amerykanie przez dziesięciolecia byli bardzo bogatym społeczeństwem, jednoczesnie nie muszac pracowac - zastanawiales sie jak to jest, ze Amerykanie prowadza taki tryb zycia, jednoczesnie nie majac przemyslu? Jak to jest ze u nich spoleczenstwo pracuje w uslugach (81%) a przemysł i budownictwo (razem) to kolo 15%
@BornInSmokes: zadne pikachuface tylko to bylo od jakiegos czasu planowane https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wycofanie-amerykanskich-zolnierzy-z-jasionki-donald-tusk-zabral-glos/3jnt1tr
Nie bedzie zadnej wojny amerykansko-chinskiej bo zadna ze stron nie pokona drugiej a obie
Wojny wybuchają często z nieracjonalnych powodów - i nikt nie kalkuluje opłacalności.
Niemcy, racjonalnie myslac, powinni zatrzymac sie po anschlusie Austrii i Czechloswoacji - dzis pewnie Hitler bylby wtedy widziany jako genialny strateg a Niemcy bylyby pewnie w jeszcze lepszej sytuacji niz dzis - a jednak, nieracjonalnie zaczeli wojne swiatowa, nieracjonalnie czesc swoich zasobów przeznaczali TYLKO
@BornInSmokes: Ale Ukraina nie jest ani w NATO ani w sojuszu bilateralnym z USA. Po prostu Putin przekalkulował i uwierzyl we wlasna propagande, ze zajmie Ukraine w 3 dni, ale doskonale wie, że z NATO nie ma szans - dowód: nie zaatakował Litwy czy Łotwy tylko Ukrainę, ktora od 2014 roku (zajecie krymu) szykowala sie
Co do NATO i gwarancji, problem jest taki, ze jak zagrozenie faktycznie istniało przez cały okres powojenny do 89 roku - to USA było na STAŁE, z bronią atomową w państwach zagrożonych, dlatego gwarancje były bardzo realne - nie ma bardziej realnej gwarancji , gdy
@BornInSmokes: Ja nie zakladam idealnego scenariusza, tylko realny. Warunkiem wstepnym aby w ogole MYSLEC