Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci
Starzy mają znajomego takiego. Mieszka z rodzicami, żoną i trójką małych dzieci w mieszkaniu 3 pokojowym. Owy znajomy buduje dom, jakoś w kwietniu minie 10 lat od początku budowy. Chłop zamiast wziąć kredyt i zbudować dom w rok czy tam dwa robi wszystko sam. Jest budowlańcem, po pracy po prostu jedzie do siebie na działkę i buduje swój dom. Czyli z jednej roboty do drugiej. Podziwiam go, że już dziesiąty rok daje tak radę, ale z drugiej strony pewnie po takiej tyrce tylko kładzie się spać i żonę, dzieciaki ma w dupie. Dom który buduje ma 200 metrów z małym hakiem. Już od lat chłop narzeka, że zbyt duży buduje, no ale teraz tego nie cofnie. Pewnie kompleks jakiś wielkości no bo weź kiś się tyle czasu w 7 osób w 3 pokojowej klitce. No ale to to mało ważne. W zeszłym roku wstawił okna, więc jeszcze chyba trochę roboty mu zostało, nie znam się.
Pytanie do was, co byście woleli:

Co wybierasz?

• Budować samemu jak ten chłop bez kredytu 200m² 27.2% (78)
  • Wziąć kredyt na te 30 lat i zbudować 130m² w rok 72.8% (209)

Oddanych głosów: 287

• 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chuopijak: No i w ten prosty sposób oprócz z------a sobie 10 lat życia dodatkowo zapłaci za ten dom więcej niż gdyby wziął wtedy kredyt xD
  • Odpowiedz
@Chuopijak: 50/50? budujesz na starcie z kredytem a potem wykończeniówkę lecisz samemu. Montaż rur czy gniazdek to nie filozofia (układanie pustaków też nie ale trzeba się wiecej narobić) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Chuopijak: szczerze to ja się dziwię takim facetom. Możecie to nazwać jak chcecie, może jestem nierobem, ale mi się po prostu nie chce robić za takiego woła roboczego, żeby dom dla żony i trójki dzieci budować. z jednej roboty do drugiej jeździć przez ponad 10 lat.

• Odpowiedz
@Chuopijak: Jak ma własnościowe mieszkanie, to pół biedy. Fakt, 10 lat to długo. Ale koszt budowy będzie śmieszny. Facet będzie to mógł od ręki sprzedać z zyskiem kilkuset k.

Natomiast zlecając roboty, to lepiej wziąć kredyt i zrobić szybko, bo minmalna rośnie a z nią koszty budowlańców co rok.
  • Odpowiedz
  • 2
@Yuri_Yslin: nikt mu tego domu nie kupi bo to wypizdów jest straszny
@GomiGomi zapewne tak będzie
@mch0588 no właśnie mu się dziwie czemu w tę stronę nie poszedł, zwłaszcza że pracuje w firmie budowlanej i może by coś z szefem ogarnął taniej
@trololo55 a ja się interesuję jak ktoś się buduje bo sam mam to w planach i chcę podjąć najlepsze z możliwych decyzji
  • Odpowiedz
chcę podjąć najlepsze z możliwych decyzji

@Chuopijak: I tak zrobisz coś źle ( ͡° ͜ʖ ͡°) powiedzenie "pierwszy dom budujesz dla wroga" nie bierze się znikąd ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: ja mam takich sąsiadów, zbudowali dom 160m2 dla siebie i 2 dzieciaków.
Pomieszkali łącznie z 5lat wszyscy razem, potem córka wyprowadziła się do chłopaka, syn do innego miasta.
zostala ich 2, mieszkaja na dole, cala gora wolna, nawet tam nie chodza i pokrywa sie kurzem na 2cm.
  • Odpowiedz
@Chuopijak: Ja znam takiego co budował 15 lat, aż w końcu babcia zmarła, sprzedali działkę z niedokończoną budową i wprowadzili się do mieszkania po babci, wcześniej wykupując udziały innych spadkowiczów za kasę z sprzedaży budowy.
  • Odpowiedz
Pomieszkali łącznie z 5lat wszyscy razem, potem córka wyprowadziła się do chłopaka, syn do innego miasta.

zostala ich 2, mieszkaja na dole, cala gora wolna, nawet tam nie chodza i pokrywa sie kurzem na 2cm.

@analboss: W sumie ciekawe bo dla mnie (mieszkam tylko z dziewczyną) 150m^2 jest w sam raz. I mniej by się nie sprawdziło.

No ale rózne są potrzeby,wiadomo.
  • Odpowiedz