Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi co jest nie tak z Polakami, że postulat podatków progresywnych jest uznawany za radykalny a czasem wręcz "komunistyczny"? XD Potem taki Mariusz krzyczący coś o komunie wyjeżdża do Niemiec albo innej Holandii na magazyn, "bo tam zwykły robotnik może godnie zarobić, nie to co w Polsce". I nie rozumie, że to wprost wynika z tego, że na zachodzie wszędzie są progresywne podatki przez co owoce wzrostu są bardziej równomiernie dzielone między wszystkie warstwy społeczne i każdy ma szansę godnie zarobić. Już nawet nie wspominając o działającej publicznej ochronie zdrowia albo o tym, że np. w takich Niemczech dzięki "komunistycznemu" budownictwu społecznemu można wynająć mieszkanie nie wydając na to 70% pensji XD

#polska #polityka #4konserwy #neuropa #nieruchomosci #wybory #sejm #bekazkonfederacji #ekonomia #gospodarka
aei9077 - Powiedzcie mi co jest nie tak z Polakami, że postulat podatków progresywnyc...

źródło: image

Pobierz
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aei9077: powoli.
Jak niby progresywne podatki w Niemczech czy Holandii wpływają na zarobki na magazynach? A zarobki w USA, też wyższe, również wynikają z progresywnych podatków których tam nie ma?

Progresywne podatki to nie jest komunizm, ale myślenie że dobrobyt bierze się tylko z progresywnych podatków i redystrybucji jest już czymś co można nazwać deficytem rozumienia świata w socjalistycznym stylu.
  • Odpowiedz
@aei9077 lata wychowania na bzdurach z lat 90. Pracuj więcej i ciężej niż inni to się dorobisz. Dodatkowo sklonowane z Ameryki, że jak bogaty to sprytny i pracowity
  • Odpowiedz
  • 6
szkoda że progresywne podatki wg lewicy wyglądają tak że najbogatsi nie płacą ich wcale, a bogole zarabiający średnią krajową na uop płacą najwięcej xD

@Tagliacozzo: Co to za urojenia? Jest dokładnie odwrotnie. Lewica (i ta z NL i ta z Razem) przeciw temu ostro protestuje, za to np. ostatnia obniżka składki dla przedsiębiorców przegłosowana przez PO i Trzecią Drogę powiększą tą patologię z degresywnym klinem podatkowym.
  • Odpowiedz
@Kulturozofia_pl:
Nie ma ciągu przyczynowo skutkowego między przegiętą redystrybucją/urawniłowką a dobrobytem - a jeśli już to ujemny. Dobrobyt bierze się z innowacyjności i pracy, nie z podatków i transferów środków publicznych.
  • Odpowiedz
  • 4
A zarobki w USA, też wyższe, również wynikają z progresywnych podatków których tam nie ma?

@thorgoth: Ja się czasem zastanawiam czy ludzie w ogóle weryfikują takie rzeczy, czy polegają na mitach zasłyszanych gdzieś tam kiedyś od szwagra konfiarza? Dosłownie wystarczy wpisać jedno zdanie w chatgpt, żeby się dowiedzieć jak jest naprawdę:
aei9077 - >A zarobki w USA, też wyższe, również wynikają z progresywnych podatków któ...

źródło: Untitled

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 6
Nie ma ciągu przyczynowo skutkowego między przegiętą redystrybucją/urawniłowką a dobrobytem - a jeśli już to ujemny. Dobrobyt bierze się z innowacyjności i pracy, nie z podatków i transferów środków publicznych.

@thorgoth: Dobra dobra, ja już znam te bon moty korwinowskie, że "dobrobyt bierze się z pracy, a nie z podatków i transferów". Pomijając już to, że to zdanie to tylko częściowa prawda to gdzie ktoś sugerował, że dobrobyt bierze się
  • Odpowiedz
  • 6
kolejna lewacka małpa która myśli że właściciel firmy z własnej kieszeni wyłoży, sprzeda jacht i zapłaci wyższy podatek zamiast podnieść ceny XDDDDD

@Mezomorfix: Brawo, kolejna prawacka małpa sugerująca że żaden podatek nie ma sensu bo jest zawsze przerzucany na konsumenta w nieskończoność. W cywilizowanej Europie wszystko to o czym mówię działa i to tam właśnie uciekają Mariusze do pracy na magazynach. Jak chcesz mieć swój paróweczkowy raj bez podatków to
  • Odpowiedz
gdzie ktoś sugerował, że dobrobyt bierze się z podatków progresywnych?

@aei9077: tu:
I nie rozumie, że to wprost wynika z tego, że na zachodzie wszędzie są progresywne podatki

Ja nie jestem korwinistą i jeśli zaglądasz czasem na wykop to możesz kojarzyć że od lat cisne z nich bekę.
A ty nie jesteś demonem logiki.
  • Odpowiedz
@aei9077: nie obchodzi mnie to że jesteś niedojdą życiową i ci się nie udało. Nie chciało się uczyć i pracować to trzeba siedzieć u Janusza na minimalnej. Bo naprawdę nie znam pracowitej osoby która po kilku latach od studiów nie zarabiała dużo. A jak ktoś jest lewackim leniem to niech głoduje. Mam to w dupie
  • Odpowiedz
@aei9077:
Ps.
Tak. Większość obciążeń poblicznoprawnych które muszę zapłacić wliczam w cenę usługi. Bo mam własne zobowiązania i nie mogę zarobić mniej. A kiedyś aby nie wyjść na zero to niestety nie dałem premii mojej pracownicy.
  • Odpowiedz
  • 3
I nie rozumie, że to wprost wynika z tego, że na zachodzie wszędzie są progresywne podatki

@thorgoth: Też nie jesteś demonem logiki, jeśli twierdzisz że tu jest jakakolwiek sugestia, że progresywne podatki wytwarzają dobrobyt. Progresywe tylko redystrybuują owoce dobrobytu wypracowane przez pracowników i przedsiębiorstwa do niższych warstw społecznych, a nie go tworzą. Tu nie ma ani słowa o tym, że podatki tworzą dobrobyt.
  • Odpowiedz