Aktywne Wpisy

Daszka +1
#chcepogadac Nocne Polaków rozmowy. Co robicie? Lulacie?

wfyokyga +17
Dobranoc
źródło: temp_file497302056630926366
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file497302056630926366
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
źródło: temp_file7107776284066335984
PobierzJak niby progresywne podatki w Niemczech czy Holandii wpływają na zarobki na magazynach? A zarobki w USA, też wyższe, również wynikają z progresywnych podatków których tam nie ma?
Progresywne podatki to nie jest komunizm, ale myślenie że dobrobyt bierze się tylko z progresywnych podatków i redystrybucji jest już czymś co można nazwać deficytem rozumienia świata w socjalistycznym stylu.
Polscy "wolnorynkowcy" są bardziej hardkorowi niz ojcowie założyciele tej szkoły myślenia
Nie ma. Wcale. Nope.
źródło: image
Pobierz@Tagliacozzo: Co to za urojenia? Jest dokładnie odwrotnie. Lewica (i ta z NL i ta z Razem) przeciw temu ostro protestuje, za to np. ostatnia obniżka składki dla przedsiębiorców przegłosowana przez PO i Trzecią Drogę powiększą tą patologię z degresywnym klinem podatkowym.
Nie ma ciągu przyczynowo skutkowego między przegiętą redystrybucją/urawniłowką a dobrobytem - a jeśli już to ujemny. Dobrobyt bierze się z innowacyjności i pracy, nie z podatków i transferów środków publicznych.
@thorgoth: Ja się czasem zastanawiam czy ludzie w ogóle weryfikują takie rzeczy, czy polegają na mitach zasłyszanych gdzieś tam kiedyś od szwagra konfiarza? Dosłownie wystarczy wpisać jedno zdanie w chatgpt, żeby się dowiedzieć jak jest naprawdę:
źródło: Untitled
Pobierz@thorgoth: Dobra dobra, ja już znam te bon moty korwinowskie, że "dobrobyt bierze się z pracy, a nie z podatków i transferów". Pomijając już to, że to zdanie to tylko częściowa prawda to gdzie ktoś sugerował, że dobrobyt bierze się
@Mezomorfix: Brawo, kolejna prawacka małpa sugerująca że żaden podatek nie ma sensu bo jest zawsze przerzucany na konsumenta w nieskończoność. W cywilizowanej Europie wszystko to o czym mówię działa i to tam właśnie uciekają Mariusze do pracy na magazynach. Jak chcesz mieć swój paróweczkowy raj bez podatków to
@aei9077: tu:
I nie rozumie, że to wprost wynika z tego, że na zachodzie wszędzie są progresywne podatki
Ja nie jestem korwinistą i jeśli zaglądasz czasem na wykop to możesz kojarzyć że od lat cisne z nich bekę.
A ty nie jesteś demonem logiki.
Kek. Z państw zachodnich jest ich dosłownie parę, nie licząc podatku od nieruchomości istniejącego również w Polsce.
Ps.
Tak. Większość obciążeń poblicznoprawnych które muszę zapłacić wliczam w cenę usługi. Bo mam własne zobowiązania i nie mogę zarobić mniej. A kiedyś aby nie wyjść na zero to niestety nie dałem premii mojej pracownicy.
@thorgoth: Też nie jesteś demonem logiki, jeśli twierdzisz że tu jest jakakolwiek sugestia, że progresywne podatki wytwarzają dobrobyt. Progresywe tylko redystrybuują owoce dobrobytu wypracowane przez pracowników i przedsiębiorstwa do niższych warstw społecznych, a nie go tworzą. Tu nie ma ani słowa o tym, że podatki tworzą dobrobyt.