Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
To normalne, że na umowie UoP na stanowisku programisty (praca zdalna, firma z Europy, ale oddział IT w PL) są sztywne godziny pracy 9-18 (1h więcej bo jest ta niepłatna przerwa obiadowa)? To rzeczywiście będzie egzekwowane czy po prostu muszą takie coś podać na UoP?

#programista15k #pracait #it

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nic nie muszą, zostałeś wrobiony w robienie wieczorami + darmowa godzina, z którą nic nie zrobisz.

Wbrew p-----------o wykopowemu UoP też może być elastyczny: elastyczne godziny pracy, praca zdalna, praca zdaniowa (robisz ile chcesz, byle się wyrabiać i ogarniać spotkania oraz core hours, polecam), praca w systemie równoważnym (w skrócie - bardzo elastyczny czas pracy).
UoP 13 lat here, nigdy w umowie nie miałem godzin pracy wpisanych, zawsze było
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa miałem dokładnie tak samo, przychodziłem do pracy kiedy chciałem (oczywiście w granicach rozsądku), wyskakiwałem załatwiać swoje sprawy w czasie pracy, a potem po prostu ten czas odrabiałem. Nie miałem żadnej kontroli czasu, wszystko było oparte na obustronnym zaufaniu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: imo jak delikatnie przesuniesz granicę np 8:30 -16:30 to nikt pretensji miał nie będzie o ile wyrobisz mniej więcej te 8h w ciągu dnia, chyba że trafisz na jakiś kołchoz z obowiązkową przerwą 1h to c-----o
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jakiś przedział czasowy musi być podany w UoP. U mnie dla przykładu podane jest 8-18, z zaznaczeniem, że w tym przedziale pracownik ma obowiązek pracować 8 godzin.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Ksiega_dusz czy masz w umowie informację, że Twoja praca będzie monitorowana przy pomocy tego narzędzia? Czy masz sztywne godziny pracy w umowie i czy firma to egzekwuje? Poza tym jak można monitorować pracę programisty - przecież my nie klepiemy 8h w klawiaturę, ale również myślimy, analizujemy, planujemy gdzieś z boku na jakiejś kartce czy tablicy (jeżeli ktoś ma taką w domu - ja mam) czy nawet
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mam wpisane, robię w korpo ubezpieczeniowym, jest sprawdzana aktywność na komputerze ale nie wiem w jaki sposób. Na pewno nie działa sposób z wciśniętą spacją w excelu. Jakoś inteligentniej ten system działa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: niektóre firmy tak robią, żeby robole więcej pracowały. W jednej firmie tak miałem, chyba nikt tego nie respektował.

IMO nie ma co się przejmować i siedź 8h. Jak im się nie spodoba to zmieniasz pracę i tyle

To rzeczywiście będzie egzekwowane czy po prostu muszą takie coś podać na UoP?

Nie muszą, ale w kodeksie pracy jest wzmianka o takiej możliwości
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Rzeczywistość wygląda tak, że przez większość czasu póki dowozisz, jesteś na meetingach, odpisujesz w tych biurowych godzinach, nie o---------z się, to nikt Ci problemów nie robi. Był taki jeden delikwent co wychodizł na 1-2h średnio 3 razy w tygodniu, niby później odrabiał, ale efektów nie było widać i podzieowano mu (prawdpodobonie miał drugi projekt na boku).
  • Odpowiedz