Aktywne Wpisy
KonserwatywnyMocny +117
Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433
Pobierz
Seaman193 +2
#zareczyny #pierscionek #diament pytanie do panów którzy robili pierścionek zaręczynowy na zamówienie z diamentem. Niebawem bo w tym roku planuje się oświadczyć i powoli szukam odpowiedniego pierścionka ( ͡° ͜ʖ ͡°) Stwierdziłem że kupię diament oddzielnie a pierścionek zostanie wykonany przez złotnika. Czy strona e-diamenty.pl na której można zakupić dany kamień jest warta uwagi? Czy może szukać gdzie indziej? Może ktoś może
Hahaha hahahaha
Chyba po 3.5k$ za bazowy model xD
@gonzo91: nawet jakby 10k$ miał kosztować to w USA nie znajdą takiej ilości wyszkolonych techników. Sprawdź jak wolno produkcja w Indiach się rozpędza.
A tak btw, przy 104% podatku na iphona będzie się opłacać przemycać go z Meksyku czy Kanady. Zamiast fentanylu przerzucą się na iphony xD
@123_: Jak już to teza a nie hipoteza.
A dwa, w całych USA nie znajdziesz tylu techników potrafiących obslugiwać maszyny do składania współczesnej elektroniki co w jednym chińskim mieście. Oni zdolności budowali przez 20 lat.
Tim Cook kilka lat temu to tłumaczył. To nie jest zbijanie desek.
Nie da się tego przenieść w mniej niż 5-10 lat. Równie dobrze
Wydaje mi sie ze lomaranczowy gra w zupelnie inna gre, zupelne wywrocenie regul - w tym odejscie od prymatu liberalizmu, wolnego handlu, gieldy itd.
Niebma lroblemu z upadkiem konsumpcji, bo to uniezalezni kraj od innych panstw.
No i ludzie chetniej beda ginac za ojczyzne.
A ze miliarderderzy z wallstreet poupadaja? Tym lepiej, nie bedzie konkurencji dla wladzy.
źródło: images
Pobierz@hrabia_ponimirski: w sumie dobry pomysł żeby zwalczać przestępczość narkotykową - niech gangi się zajmą przerzutem srajfonów xD
@hrabia_ponimirski: I wtedy nie zapłacą ani cła ani podatku XD Ale no Trump gra w szachy 5d, z tym że warcabami.
Takie przywożenie do USA oznaczałoby jedynie gigantyczne koszty logistyczne i opóźnienia liczone w miesiącach.
Wciąż bardziej opłaca
Generalnie sprowadzając taki przemysł do kraju to faktycznie ludzie byliby w stanie nabyć taki telefon szybciej ale na pewno nie w USA. Telefon byłby droższy ale jednocześnie ludzie mogliby więcej zarabiać. Tak jak to jest np. w krajach typu Szwajcaria, Norwegia itd. gdzie ceny są kosmiczne ale tak samo zarobki.
Natomiast problem z USA jest taki, że to jest kraj ustawiony pod miliarderów i zyski, które powstałyby w ten
@interpenetrate: Da się to osiągnąć
Do otworzenia jest przede wszyskim baza przemysłowa, czyli metalurgia, maszyny i tooling. USA przegrało wyścig z Chinami i Tajwanem o koszty w produckji chipów, optyki, chemii precyzyjnej, baterii, więc to jest do