Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak zablokować możliwość, aby pracownik banku nie widział ile pieniedzy mam na koncie? Przykładowo gdyby w banku pracowała osoba mi nieprzyjazna i w jakiś sposób wiedza o moim stanie konta, przychodach, mogłaby jej pomóc w zaszkodzeniu mi. Albo gdyby mój znajomy pracował w banku i by wiedział ile zarabiam, albo gdyby żona mojego kolegi z pracy pracowała w banku i mogła powiedzieć mężowi ile zarabiam na tym samym stanowisku. Albo kontrahent miałby wtyke w banku i może sprawdzić jakie wpływy ma moja firma i dzięki temu ma lepszą pozycję negocjacyjną.
No generalnie wiecie o czym mówię.

A więc czy da się zastrzec takie dane jak stan konta oraz przelewy wychodzące i przychodzące, aby nawet pracownici banku ich nie widzieli i mieli do nich dostęp tylko po wcześniejszej autoryzacji z mojej strony.

#bank #kredyt #kredythipoteczny #pieniadze #praca #pracait #pracbaza #zarobki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: W zależności od stanowiska, niektórzy pracownicy mogą mieć dostęp do takich danych, ale w każdym banku procedury wewnętrzne tego zabraniają - bez uzasadnionej potrzeby służbowej, a już szczególnie kont członków rodziny/znajomych. Wątpię, że ktoś byłby na tyle ciekawski ryzykując dyscyplinarkę (choć nie mam pojęcia jak wygląda ewentualna wykrywalność takich przypadków).
  • Odpowiedz
@ProwojMiliten: dokładnie, bardzo często jest tak że np. pracownicy korporacyjni nie mają w ogóle bezpośredniego dostępu do danych klienta. W bankowości minimalizuje się możliwość dostępu do danych wrażliwych na tyle, na ile to możliwe.

@mirko_anonim
Generalnie podzielenie się takimi poufnymi danymi jest złamaniem tajemnicy bankowej i gdyby takie dane wypłynęły przypadkiem (np. ta hipotetyczna żona kolegi by mu powiedziała, a on przekazał dalej i ten ktoś by się wysypał,
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: inaczej, bank bankowi nie równy - akurat mam inne doświadczenia zawodowe po prostu. A tak z ciekawości miałeś dostęp do danych klientów czy danych pracowników (or both?)? Bo payroll to jednak co innego niż konto klienta. Choć nie wątpie że akurat IT ma dostęp do takich danych. Równie dobrze można mieć dostęp do danych finansowych spółki przed publikacją, ale jak sobie takie insiderskie dane wykorzystasz do zakupu akcji na
  • Odpowiedz
@karokrakow: dawno to bylo, internal 100% klientow z tego co pamietam tez, mialy byc zamaskowane ale komu by tam sie chcialo wiec dostalismy normalne. Ja PII nie tykalem, payrolla sam zamaskowalem. I tak jak losowa typiara pracujaca w orange moze sprawdzic twoja umowe tak i losowa babka z banku. Dopoki sprawa nie wyplynie to nikogo nie obchodza logi, bo one sa, oczywiscie. Podobnie jak w policji - ci sa wyrywkowo
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: czasy się zmieniają, ale też dużo zależy od tego jaki bank ma profil - jak masz bardzo bogatych klientów, to ci zależy żeby dane były maskowane w maksymalny sposób, a dane klientów w miarę zabezpieczone przed ewentualnym wyciekiem. Wiadomo że nie ma systemów idealnych i gdzieś tam zawsze znajdzie się ktoś, kto ma do danych dostęp. Też nie urwałam się z choinki, żeby nie wiedzieć jak życie wygląda i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w bankach sa procedury, zagladanie ludziom na konta to instant zwolnienie i to serio jest sledzone. Pracownik nie moze wyswietlac takich rzeczy gdy nie jestes przy okienku obok niego
  • Odpowiedz
@Cozzie ale ze co? Pracownik nie przejmuje sie tym ze go zwolnia czy co? Pracuje w banku i wiem jak to wyglada i slyszalo sie o osobach ktore mialy grube problemy jak nawet bez zgloszenia sie na kibane produkcyjna zalogowaly. Jakby cos takiego klient zglosil i udowodnil to po ewentualnym audycie bank moglby grube kary dostac. Nie gadaj glupot jak nie masz o tym pojecia
  • Odpowiedz
nie mają, ale jak pracownik próbuje podejrzeć takie dane to musi podać powód dla którego to robi. Ale ogólnie może to weryfikować.

@niewidka: @Asterling to zależy od banku, zwykle można to przyblokować w crm i na bazie/hurtowni dane wrażliwe. Ale nadal duża grupa osób ma dostęp, ze względu na swoje obowiązki.

w bankach sa procedury, zagladanie ludziom na konta to instant zwolnienie i to serio jest sledzone. Pracownik nie moze
  • Odpowiedz
@brakslow: nie postawili nam zadnej infry i chyba byli w-------i o ciagle requesty na tworzenie linked services, keyvaulty i read/write permission (a to data lake, a to db), ze az wrzucili architektowi quasi admina na resource groupie, a reszcie kontrybutorow. Dane ofc mialy byc maskowane ale kazdy sie wysrał na to
  • Odpowiedz
@Tedmajer2: Ukryć to se możesz podgląd kwoty w aplikacji, żeby baba siedząca za Tobą w autobusie nie widziała jaki bogaty jesteś. Bank wie ile masz na koncie i dzieli się takimi informacjami z różnymi instytucjami? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz