Wpis z mikrobloga

Mam 2 bramy garażowe z dwoma trzyprzyciskowymi sterownikami naściennymi mniej takimi jak ten, piloty też mam ale nie używam:
https://twojebramy.pl/wp-content/uploads/2017/05/naped3-scaled.jpg

Od kilku lat mam taki problem, że żeby zamknąć lub otworzyć jedną bramę, to muszę trzymać przycisk (wcześniej wystarczyło nacisnąć i otwierało lub zamykało dopóki nie nacinałem czerwonego przycisku). Dzieje się tak tylko w jednym sterowniku, drugi działa normalnie Dodatkowo chyba jakoś rok temu te sterowniki się jakby "zamieniły wadą", tzn. ten który szwankował zaczął działać dobrze, a ten który działał dobrze zaczął działać źle w dokładnie w taki sposób jak wcześniej ten drugi. :(

Ktoś może wie co jest tego przyczyną i jak rozwiązać taką usterkę? Był tam jakiś elektryk przy okazji remontu domu ale obejrzał i powiedział że się nie zna na czymś takim...

#elektronika #elektroda #elektryka #remontujzwykopem
concordxxx - Mam 2 bramy garażowe z dwoma trzyprzyciskowymi sterownikami naściennymi ...

źródło: naped3-scaled

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@concordxxx: na ekraniku powinna pokazywać kody błędów
Sprawdź czy działa dobrze czujnik docisku gumy. W niektórych modelach w dolnym rogu bramy jest pudełko z baterią litową stamtąd sygnał czujnika docisku dolnej uszczelki jest przesyłany radiowo.
  • Odpowiedz
  • 0
@MrTess: @JestemKaspi @ZajebbcieTrudnyNick @ZikMiak

porównałem te drzwi i oto wnioski:
1. Drzwi (a raczej ich elektronika) wykrywają że są zamknięte w poprawny sposób. Wskazuje na to kontrolka "service funktion", która działa tak samo w obu drzwiach (gaśnie wtedy gdy są całkowicie zamknięte, mruga gdy są w ruchu, oraz świeci gdy są niezamknięte ale się nie ruszają).
2. W obu drzwiach na obu końcach gum są jakieś czujniki, ale w
  • Odpowiedz
  • 0
W INSTRUKCJI 2 JEST OPISANE JAKO "USTERKA DOLNEJ LISTWY KRAWĘDZIOWEJ"

teraz to przeczytałem, więc możliwe że to faktycznie przez tą zeżartą gumę
  • Odpowiedz
@concordxxx: Guma jest rurą przez którą musi przelecieć wiązka światła, jej zgniecenie-dobicie do przeszkody przerywa wiązkę światła i zatrzymuje zamykanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@ZikMiak: domyślam się o co biega

tak czy siak zrobiłem jeszcze coś:
1. "zgniotłem" gumę w poprawnie działających drzwiach podczas zamykania i się zatrzymały
2. wyciągnąłem czujniki z gumy dobrze działających drzwi, ustawiłem naprzeciwko siebie i włączyłem zamykanie - zadziałało więc te czujniki są dosyć czułe skoro bez problemu odbiornik wychwycił wiązkę. W drzwiach które źle działają zrobiłem to samo, ale jak wyciągnąłem oba czujniki, nakierowałem naprzeciwko siebie i włączyłem
  • Odpowiedz
  • 0
@ZikMiak: da się jakoś wyłączyć to zabezpieczenie optyczne? patrzyłem do sterownika to tam są wpięte kable, może trzeba wyciągnąć coś z tej płytki elektronicznej. Widziałem że coś było wpięte do miejsca gdzie było napisane coś w stylu opt 2k
  • Odpowiedz