Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #budowadomu

Ehhh, co myslicie o czyms takim?

https://www.otodom.pl/pl/oferta/dom-radzymin-124m2-ostatnie-2-domy-parterowe-ID4nq9J

niby do wykonczenia ale wolnostojacy, duzo przestrzeni jeszcze, duza dzialka 120 metrów. Strasznie zalezy mi na domu, ale wiekszosc to pieprzone segmenty albo mieszkania. Taki dom dom to z 1,5 banki pod warszawą, zaraz depresji złapie. C--j z tego ze odkladam po 10k miesiecznie. Boje sie wejsc w tak ogromny kredyt, a odkladac jeszcze x lat tez jest meh bo wale na wynajmie 3,5k w błoto. Naprawde nie wiem juz co robic ()
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@staley: działki jest 600 m2 chyba a nie 120. Bardzo dużym minusem może być bardzo bliska trasa s8. Koniecznie trzeba pojechać na miejsce i zobaczyć czy nie ma szumu jadących samochodów. Może jak masz okna trzyszybowe to nic nie słychać, ale czasem jak wyjdziesz do ogródka to gorzej słychać samochody jak w Warszawie. Do tego w ogłoszeniu nie ma dokładnego adresu, co zawsze jest sygnałem, że jest to ogłoszenie typa
  • Odpowiedz
@staley: a co złego w kredycie? chyba że praca nie jest pewna, jak tyle zarabiasz to spokojnie będziesz nadpłacał i spłacisz 10-15 lat a koszt kredytu spadnie o połowę
uważam że cena sroga, ja ponad milion buduje 220 mk, nie ma wody i kanalizy czyli wysokie koszty uzyskania tej wody bo musisz miec system uzdatniania i szambo ktore potrafi kosztowac 300-400 za wywóz a to moze byc 1-3 na kwartał
  • Odpowiedz
@FilipWWL dom pewnie turbo po kosztach. Zamiast dużego przesuwnego okna w salonie to dzielone na 4. Rozumiem że HS jest sporo droższy od zwykłego skrzydła, ale niski próg dla okna skrzydłowego kosztuje 400-500zł za sztukę... Już mógłby na tym nie oszczędzać przy tarasie.
  • Odpowiedz
@Jasiu1th: Wiem, że plus, ale jak nic nie słychać. Jak masz szum 24h/d to jest słabo. Mam znajomego który ma firmę przy s8, ma do wyboru pozamykać wszystko w budynku albo po 8 godzinach jest mocno zmęczony psychicznie... Już szuka czegoś dalej od s8
  • Odpowiedz
dom pewnie turbo po kosztach. Zamiast dużego przesuwnego okna w salonie to dzielone na 4. Rozumiem że HS jest sporo droższy od zwykłego skrzydła, ale niski próg dla okna skrzydłowego kosztuje 400-500zł za sztukę... Już mógłby na tym nie oszczędzać przy tarasie.

@pietryna123: Ja budowałem dla siebie i na tarasie oszczędzałem. Różnica rzędu 15 000 PLN za przesuwanie okna to po prostu przesada, chyba, że ktoś ma nielimitowany budżet.

Najbardziej opłaca
  • Odpowiedz
  • 0
@Yuri_Yslin: Wygląda w porzadku, ale cenowo sie cykam 1,4 banki to.. no po prostu sie boje, nie wiem poki co:":) To naprawde sporo, jeszcze tak do 800-900 to raczej bym machnal reka. @armt Dziekuje za link, ale na jakiej zasadzie to dziala? Wybacz jestem zielony, no bo to projekt moge sobie kupic, ale jak to ogolnie wyglada?
  • Odpowiedz
@staley: Tylko jak dodasz do tego CIę interesującego wykończenie, kostkę, taras, ogród, etc. to wyjdzie podobnie, tylko w gorszej okolicy.

Negocjuj, za 1250000 IMO pójdzie, może 1,200,000, gość już zszedł z 1,330,000 więc nie ma morza chętnych.
  • Odpowiedz
Różnica rzędu 15 000 PLN za przesuwanie okna to po prostu przesada, chyba, że ktoś ma nielimitowany budżet.

@Yuri_Yslin: Nam wyszło że jedno okno 2300x2900 HS będzie 10k a skrzydłowe koło 4-5 a generuje dodatkowe problemy bo to skrzydło jednak gdzieś się musi podziać jak otworzysz, a przy tak małym znowu 4 skrzydła, żeby były dwa fixy i otwierany środek, wyglądało źle.

Ale jak już są rozwierane to niski próg systemowy
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: A tutaj to będę chyba negocjował. Jak dla mnie można zamykać, ale narzeczona to nie wiem czy zdzierży. A klimę na razie planujemy minimalistyczną, centralną, do wentylacji (Wanas ma gotowe zestawy i w to celuję), żeby schładzała ogólny strumień powietrza do budynku.

Bo znowu, mamy za dużo pomieszczeń żeby zrobić w każdym niezależnie. Centralna będzie kosztować 10-12k a nawet tanie Midee itp. to będzie ze 4k za małe pomieszczenie
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: Łódzkie i nie mam podwieszanych sufitów więc kanałowa odpada. Z resztą, to niewiele zmienia w kontekście ilości pomieszczeń. I tak każde potrzebuje swoją jednostkę, chyba, że są systemy zamykające część obiegów i ostatecznie wyłączające jakąś współdzieloną jednostkę, jak wszystkie są zamknięte. Ale taka automatyka nie brzmi tanio :P
  • Odpowiedz