Wpis z mikrobloga

Cześć,

Chcę kupić dwa rowery do rekreacyjnego jeżdżenia głównie po Kampinosie, ale też dojazd do Kampinosu około ~10km asfaltem, a do tego jakieś weekendowe wypady żeby pojeździć z dala od samochodów i cywilizacji, żaden ciężki teren.

Budżet do 8k za dwa rowery.

Wstępnie wybrałem Cube Nature Pro, ale zastanawiam się czy #mtb nie będzie jednak lepsze niż #cross?

#rower
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Uqes: nature jest spoko, ale
- pomiędzy topowymi modelami a najniższymi jest prawie przepaść - cenowa i technologiczna.
- idzie zrobić na nim i 20km i 200km
- jak myślisz o sakwach - dedykowany bagaznik z ceną 2x normalny
- można założyć gravelowe opony - oni tego nie
  • Odpowiedz
  • 2
@Uqes Do Kampinosu jakieś MTB lepiej się sprawdzi, ta sama ścieżka potrafi się tam w ciągu miesiąca zmienić z fajnego szutru na piaskownicę a potem w bagno, łupinki na korzeniach czy kocich łabach też bywa sporo.
  • Odpowiedz
@Uqes: też uważam, że MTB tam lepiej się sprawdzi. Jak wjedziesz na górki czy single których trochę tam jest to na MTB będziesz miał większą frajdę i można trochę pocisnąć. Crossabym brał jak jeździsz jakieś 80% asfalt.
Do tego obecnie przy MTB na kołach 29" to cross ma już mniejszy sens, a jak zależy Ci na mocowaniu bagażnika itp. to też takiego znajdziesz.
  • Odpowiedz
  • 0
@krytyk__wartosciujacy Nature PRO i nawet wyższy EXC są na CUES właśnie

@dran2 tak coś czułem, że tam może być piach. Nie mam doświadczenia bo dopiero się przeprowadziłem w te okolice.

Czyli może lepiej poszukać jakieś MTB, tylko z bardziej rekreacyjną geometrią i koniecznie z blokadą skoku amortyzatora. A MTB lepiej iść w 27,5” czy 29”?

Dodam jeszcze, że często planuję wozić te dwa rowery jednocześnie w kombi, no i moja
  • Odpowiedz
  • 0
@Lasomir na mocowaniu bagażnika mi nie zależy, ale dziewczyna preferowała damską ramę, a takich w MTB za bardzo nie widzę. Do tego nie wiem czy dla niej 29” koło przy 165cm wzrostu to nie będzie zbyt dużo
  • Odpowiedz
  • 2
@Uqes 29 chyba że laska to maleństwo. Nie ma dziś w sensownych rowerach czegoś takiego jak damskie ramy, kolorystyka będzie inna najwyżej. A co do "żaden ciężki teren" to nigdy nie wiesz jaki będzie. Ta sama znana scieżka może wygladać za każdym razem inaczej.
  • Odpowiedz
  • 0
@krytyk__wartosciujacy 200km to robić nie planuję, raczej 40-100km max. Ona do tej pory jeździła damką z jakiegoś bazaru, a ja MTB KROSSa z kołem 27,5” raz na miesiąc

Jedynie R10 chcemy zrobić w tym roku, ale raczej i tak rozłożymy na 4 dni
  • Odpowiedz
@Uqes: 29" przy tym wzroście będzie jeszcze ok, widziałem niższe dziewczyny na takich kołach ;) jedynie jak faktycznie ma być damska rama tj. pewnie ze ściętą rurą to raczej cross, chociaż czasem są takie podstawowe MTB ze lekko wygiętą, nawet oferują na 27,5":
https://kross.pl/lea-5-0-ult-ra-mietowy-kameleon-matowy

Osobiście uważam, że to nie ma większego sensu, zmniejsza sztywność (typowo ścięta jak w crossowych, a ten Kross jeszcze ok), a samo wchodzenie/schodzenie z roweru co ma ułatwić
  • Odpowiedz
@Uqes do jazdy po kampinosie szedłbym w mtb z rekreacyjna geometria. Np taki Radon. Tam jest sporo piachu i korzeni, więc przydadzą się szersze opony i amortyzator. A jak będziesz chcial zrobić jakis dłuższy wypad po asfaltach i szutrach to możesz zmienić opony.
  • Odpowiedz