Wpis z mikrobloga

Zabawne, że ludzie myśleli, że przez 50 lat nie będzie innych samochodów na rynku niż Fiat 126p

@andbatros: a jak by to pytanie pało dzisiaj, to nie powiedziałbyś że każdy będzie miał pod domem teslę 3 ?
  • Odpowiedz
Polonez, (1978-2002)24lata, to samo, nie ma nowszych generacji tylko drobne zmiany. Syrena(1957-83)26lat, też się bardzo nie zmieniała. Polacy porównywali 126p do Garbusa. Ludzie mieli prawo myśleć że dany model będzie się tukło 20-30 czy nawet 50 lat. Uroki PRL.

@ToJestBezSensu: Polonez powstał na bazie Fiacie 125p, no i ten model zmieniał się najbardziej, chociażby Caro to duża modernizacja.
Nie wiem na ile autentyczny jest ten obrazek i jaki jest sens
  • Odpowiedz
@rafal-heros: jeżeli ta ankieta jest legitna to nawet nie chcę sobie wyobrażać poziomu inteligencji tamtego społeczeństwa. K---a rozumiem PRL, ale chyba nawet największy głąb zauważy, że motoryzacja się zmienia w ciągu kilu lat. To tak jakbym w 2010 stwierdził, że za 50 lat każdy będzie miał pod domem Forda fiestę, a fiesta przestała być produkowana bodajże w zeszłym roku.

Co za dzbany xD
  • Odpowiedz
K---a rozumiem PRL, ale chyba nawet największy głąb zauważy, że motoryzacja się zmienia w ciągu kilu lat.

@Techguy91: g---o rozumiesz XD
oceniasz stary świat z perspektywy dzisiejszego a prawda jest taka, że dynamika rozwoju w Polsce 50 lat temu była 100x wolniejsza niż dzisiaj i ludzie żyjący w PRL mieli prawo myśleć, że tempo wzrostu się nie zmieni bo w gospodarce centralnie planowanej nie było presji na innowacje.
  • Odpowiedz
@andbatros:

Zabawne, że ludzie myśleli, że przez 50 lat nie będzie innych samochodów na rynku niż Fiat 126p i telewizory też zatrzymają się na Rubinie xD

A może właśnie realistycznie podeszli do tematu i uznali, że skoro przez 30 lat prawie już są pod sowieckim, komunistycznym butem, to kolejne 50 się nie będzie dużo różnić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 5
@andbatros

@rafal-heros: Zabawne, że ludzie myśleli, że przez 50 lat nie będzie innych samochodów na rynku niż Fiat 126p i telewizory też zatrzymają się na Rubinie xD

Gdyby komuna trwała to możliwe, że tak by było, bo przecież nikt nie będzie robił luksusowych aut dla ludzi pracujących w fabrykach, z drugiej jak zadbany to może taki fiacik jeździć do dziś,

Zdjęcie zrobiłem w tamtym tygodniu w Krakowie, nawet rdzy
bn1776 - @andbatros
@rafal-heros: Zabawne, że ludzie myśleli, że przez 50 lat nie będ...

źródło: temp_file4122051516495459522

Pobierz
  • Odpowiedz
@andbatros: skoro wielka dobra partia robi ten jeden samochód i ten samochod jest wspanialym darme od partii to ciezko odpowiedziec cos innego w ankiecie. A druga sprawa, tej ankiety dla PZPR pewnie nie było nigdy XD
  • Odpowiedz
@inflacja_biedaku

jak kogoś stać na wynajem to też go stać na kredyt. Wynajmują głównie oszuści co na czarno robią i nie mają świstka aby udowodnić swoje zarobki w banku,

Czyli mówisz, że stać mnie na wynajem za odstępne 2000 zł + czynsz, ale nie stać mnie na ratę 1300 zł + czynsz?
  • Odpowiedz
Zabawne, że ludzie myśleli, że przez 50 lat nie będzie innych samochodów na rynku niż Fiat 126p i telewizory też zatrzymają się na Rubinie xD

@andbatros: To nie była myśl, to był plan! ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
Czyli mówisz, że stać mnie na wynajem za odstępne 2000 zł + czynsz, ale nie stać mnie na ratę 1300 zł + czynsz?

@Krupier: zapomniałeś o wkładzie własnym do kredytu
  • Odpowiedz
Na pewno mniej niż połowa była własnościowych

@darek-jg: Wtedy nie było własnościowych. Było tzw. wieczyste użytkowanie danej nieruchomości. Własnościowe mieszkania pojawiły się po 2010 roku, gdy wreszcie to "spółdzielcze własnościowe prawo do użytkowania lokalu" przekształcono w pełną własność.

realnie patrząc to osiągnęliśmy poziom o jakim ankietowanym się nawet nie śniło

@darek-jg: Zobacz - fiat (pojazd) pod każdym oknem jest? No jest. Nawet, a zwłaszcza na wsi, gdzie nie ma zbiorkomu. Umeblowany
  • Odpowiedz
@andbatros nią wiem, czy w latach 70 to już była naiwność, ale to dopiero od całkiem niedawna - biorąc pod uwagę historię ludzkości - mamy pewność, że umrzemy w innym świecie, niż się urodziliśmy.
  • Odpowiedz

@andbatros: brzmi jak korea północna
  • Odpowiedz