Wpis z mikrobloga

Jak to wynajmujecie pokój?

@rafal-heros: możecie mieszkać za ułamek kwoty gdzie chcecie? Bez meldunku i odkładania 30 lat na książeczkę PKO?
Może jeszcze każdy zarabia tyle, ile jest warta jego praca?! Dobre sobie!
  • Odpowiedz
realnie patrząc to osiągnęliśmy poziom o jakim ankietowanym się nawet nie śniło

@darek-jg: no tak, bo większość ludzi mieszka na wynajmowanym mieszkaniu, nielicznych stać tylko na "swoje M" a jest ich co raz mniej, ceny co raz wyższe a płaca ma co raz to mniejszą wartość. xD
  • Odpowiedz
Zabawne, że ludzie myśleli, że przez 50 lat nie będzie innych samochodów na rynku niż Fiat 126p i telewizory też zatrzymają się na Rubinie xD

@andbatros: Wydaje mi się że już w 74 to miał być kawał o tym jaki za komuny jest zastój.
  • Odpowiedz
przez 50 lat nie będzie innych samochodów na rynku niż Fiat 126p i telewizory też zatrzymają się na Rubinie

@andbatros: tak właśnie by było gdyby komuna nie upadła
  • Odpowiedz
no tak, bo większość ludzi mieszka na wynajmowanym mieszkaniu, nielicznych stać tylko na "swoje M" a jest ich co raz mniej, ceny co raz wyższe a płaca ma co raz to mniejszą wartość. xD

@zbyszko-z-bogdanca: jak kogoś stać na wynajem to też go stać na kredyt. Wynajmują głównie oszuści co na czarno robią i nie mają świstka aby udowodnić swoje zarobki w banku,
  • Odpowiedz
Zabawne, że ludzie myśleli, że przez 50 lat nie będzie innych samochodów na rynku niż Fiat 126p

@andbatros: Fiat 126p (1973-2000) 27 lat i tylko minimalne ulepszenia, żadnych nowszych generacji, prawie zawsze wyglądał tak samo.
Polonez, (1978-2002)24lata, to samo, nie ma nowszych generacji tylko drobne zmiany. Syrena(1957-83)26lat, też się bardzo nie zmieniała. Polacy porównywali 126p do Garbusa. Ludzie mieli prawo myśleć że dany model będzie się tukło 20-30 czy nawet
  • Odpowiedz
tak, bo za komuny to miałeś "swoje" mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej bez księgi wieczystej albo komunalne. Na pewno mniej niż połowa była własnościowych

@darek-jg: wszyscy dostawali przydziały, do tego czasy jakoś sobie je zachowali, jak słyszę, kogoś kto narzeka na dzisiejsze pokolenie, że nie ma swojego mieszkania, to mnie krew zalewa. Jeszcze 10-15 lat temu, pieniądz miał wartość, dziś robisz gównozakupy za 100 PLN i dziwisz się za co tyle
  • Odpowiedz
@zbyszko-z-bogdanca: oglądałeś "Alternatywy"? tam wcale tak bardzo nie przerysowali jak wyglądało ubieganie się o mieszkanie spółdzielcze na które już uzbierałeś wkład własny i teoretycznie powinieneś dostać bez żadnej łaski. Teraz wiadomośc która może cię zaskoczy ale niektórzy do dziś nie doczekali sie mieszkania ani nie odebrali tych pieniedzy z książeczek mieszkniowych
  • Odpowiedz
@rafal-heros: najpierw przeczytałem obrazek i myślałem że jest śmieszny, bo poziom jest o wiele wyższy... później przeczytałem to co napisałeś i zdałem sobie sprawę, z tego ż większość osób nie stać teraz na własną nieruchomość i poziom jednak może być niższy
  • Odpowiedz
realnie patrząc to osiągnęliśmy poziom o jakim ankietowanym się nawet nie śniło

@darek-jg: tam nie było żadnych ankietowanych tylko partyjny politruk wypluł z siebie propagandowy wysryw jaki to będzie dobrobyt pod przewodnictwem Partii.
  • Odpowiedz