Wpis z mikrobloga

@Ovyvagfe: cena raczej ok, ja za 10kwp + 20kwh też deye panele OSDA 450 W Full Black i baterie v-tac płaciłem 50 000 brutto niecały miesiąc temu, robione na dachu.
  • Odpowiedz
Co do cen nie wnikam - ale przewody DC 4mm² to mi jakoś się nie za bardzo widzą. Zresztą AC też. O ile wymiana falownika na większy to zwykle nie jest problem, to ponowne kopanie by położyć grubsze kable to tak sobie. Oczywiście zależy od odległości, ale jednak warto żeby ktoś na to spojrzał znając dokładnie twoje warunki na miejscu.
  • Odpowiedz
@Ovyvagfe: Wartość tych gratów to 33 000 brutto (Vat 23%) +-2000 zł. Czy z montażem drogo? No drogo ale może montaż w okolicach warszawy, krakowa czy wrocławia....

Jak kolega wcześniej napisał - kable raczej do weryfikacji. PPOŻ wymagane.

@lobo mogłeś pogadać z V-tac. Mają fajne ceny.
  • Odpowiedz
@testerwykop: szukałem dłuższą chwilę wykonawców właśnie pod warszawą, marże wszyscy mają kosmiczne ja kolesia miałem z polecenia od brata z rodzinnej miejscowości 100km+. Jak szukałem wykonawcy to druga najniższa porównywalna oferta to było ponad 70k. Zdecydowałem się na kolesia ze względu na właśnie polecenie brata co ma instalacje od 3 lat + tego, że koleś jest słowny i mam pewność, że dobrze zrobi (obok brata jest kilka starszych jego instalacji
  • Odpowiedz
ale przewody DC 4mm² to mi jakoś się nie za bardzo widzą

@bialy100k: przy 100m różnica między 4mm2 a 6mm2 to jakieś 3-5 wat strat max.

Przewód 4mm2 spokojnie 20-25A przeniesie więc po co dopłacać?
  • Odpowiedz
@Mateos2: Ale straty mocy są uzależnione od rezystancji i prądu: P=RI² - jeżeli układ pracuje (z założenia) z prądami dużo niższymi niż Imppt określonym przez producenta to znaczy, że nie wykorzystujemy zakładanych parametrów paneli.
  • Odpowiedz