@Soothsayer: stary pił bił i gwałcił ale na szczęście co drugi rok miałem dzień przerwy bo zapijał się na śmierć a potem wstawał i od nowa. Czyli spaniałe miałem dzieciństwo.
@Uuroboros naprawdę jesteś tak biedny by nie móc choć trochę korzystać z życia? Zresztą odkładanie 2 lata wizyty w zoo pokazuje że problem leży raczej gdzie indziej
@kajak98 jeżeli masz środki to idź na terapię. Jeżeli nie radzisz sobie z życiem to poszukaj pomocy. Przeżyjesz je tylko raz więc bez sensu zrobić to na tyle słabo żeby tylko przez 70 lat narzekać
@swinkapl: ja i pewnie dobre 60-80% polaków, jak raz skorzystam to z rok albo dwa już pokorzystać móc nie będę a jeszcze gdzie tu w wydatkach zmieścić inwestycje i trzeci filar emerytalny, odkładanie na czarną godzinę oraz zmieścić uśredniony koszt roczny ubrań dentysty i całego tego. Też zależy co masz na myśli skorzystanie z życia, ja do zoo nie poszedłem przez brak czasu i lenistwo bo wolałem ten czas wydać
@Uuroboros jeżdżę 2-3 razy w roku na wakacje, nigdy jednorazowo nie wydałem tyle. Zależy też zapewne czego się oczekuje, ale ja stawiam na zwiedzanie. W dobie tanich lotów można zwiedzać Europe względnie tanio. Wakacje za 15k dwa razy w roku to tylko na tiktoku.
@kajak98 a gdzieś wychodzisz by kogoś poznać? Robisz coś w tym kierunku? Nikt sam cie nie znajdzie, nikt nagle nie wyszuka kajak98 i nie wypełni magicznie twojego życia
@swinkapl: owszem różnica w cenie wynika z wielu rzeczy ale nawet wydatek 2-3 tysiące 3 razy w roku mocno uszczupliłbym budżet. Wszystkiego mieć nie mogę bo żyję w pojedynkę, albo zbieram na samochód albo remontuje dom albo 'korzystam z życia'
@kajak98 no to nic dziwnego że jesteś samotny jak prowadzisz samotne życie i nie chcesz go zmienić. Nikt za ciebie tego nie zmieni, nikt cię nie pozna bo nie ma jak.
@Uuroboros kumam że samemu jest trudniej, ale korzystanie z życia to nie tylko drogie wyjazdy. Można właśnie iść do zoo, spakować się i pojechać gdzieś na pieszą wycieczkę, coś zobaczyć, coś poznać. No ale nie moje życie więc ci
Wakacje za 15k dwa razy w roku to tylko na tiktoku.
@swinkapl: albo w normalnym kraju, gdzie państwo nie zdziera z ciebie tyle mamony w podatkach. Czyli np. w UK. Zarabiając tam parę lat temu, poczułem odczuwalną różnicę od krainy g0wna i tektury.
Jedynie to do pracy, tam jest okej.
@Uuroboros kumam że samemu jest trudniej, ale korzystanie z życia to nie tylko drogie wyjazdy. Można właśnie iść do zoo, spakować się i pojechać gdzieś na pieszą wycieczkę, coś zobaczyć, coś poznać. No ale nie moje życie więc ci
@swinkapl: albo w normalnym kraju, gdzie państwo nie zdziera z ciebie tyle mamony w podatkach. Czyli np. w UK. Zarabiając tam parę lat temu, poczułem odczuwalną różnicę od krainy g0wna i tektury.
@Uuroboros: to jest zasada nr 3 mordo.
Zasada nr 1 - nie bądź chorym,
Zasada nr 2 - nie