Aktywne Wpisy
xenn123 +65
Wystarczył zdrowy rozsądek, ehh

źródło: 1000009778
Pobierz
Jagoo +82
Już w sobotę będę miała okazję oraz wielki zaszczyt zaprezentować moje dwie największe prace malarskie jakie kiedykolwiek w życiu zrobiłam. Jestem cholernie dumna z siebie. Malowanie UV dekoracji do klubów to zupełnie coś innego niż rysowanie ilustracji na kartce a4. Owszem nie jest to powszechnie znana symetria jeśli chodzi o ten rodzaj prac, ale starałam się też zrobić coś takiego innego. Tak żeby rzucało się w oczy. Docelowo będzie 5 lub 6

źródło: temp_file8051072303868783057
Pobierz
Jeżeli kupuję mieszkanie za 1 mln i stanieje ono do 500 tys., to te 500 tys. się nie rozpływają, bo dostał je deweloper albo poprzedni właściciel.
Jeżeli kupuję samochód za 200 tys. i stanieje do 100 tys., to te 100 tys. się nie rozpływają, bo dostał je salon albo poprzedni właściciel.
Jeżeli kupuję buty jakiegoś raperzyny za 1000 zł i stanieją do 500 zł, to te 500 zł się nie rozpływają, bo dostał je sklep albo poprzedni właściciel.
No więc pytanie jest takie: jeżeli nakupuję jak wy jakichś akcji za np. 300 tys. i stanieją one do 150 tys., to gdzie te 150 tys.?
Z góry dziękuję za wyjaśnienie. Myślę, że jak je poznam, to będę gotowy, żeby wspólnie z wami inwestować i zarabiać na giełdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gielda
@Tywin_Lannister: tak samo jak z mieszkaniem, samochodem i butami
No słucham w jaki sposób?
@Tywin_Lannister: Pieniądze idą w momencie kiedy kupujesz akcje - 300 tys. idzie do portfeli tych, od których te akcje kupiłeś. Od tego momentu masz akcje, a akcje warte są jedynie tyle, ile ktoś jest w stanie za nie dać. To trochę jakbyś kupił coś
A co jeśli masz samochód i go rozwalisz? Przed skasowaniem był warty y, ale po dzwonie już 0. Gdzie się ta kasa podziała? Nigdzie. Nie zawsze musi być przepływ. Czasem po
Ludzie tak błędnie często myślą, jakby trzymali pieniądze na giełdzie, ale trzymają akcje, czy jednostki funduszu.
Komentarz usunięty przez autora
Jeżeli mamy iść w filozofię ekonomii to uświadom sobie, że waluty nie mają same w sobie wartości a jedynie reprezentują wartość na jaką się wszyscy umówiliśmy. A obecne ceny dyktuje wiele czynników ale mówiąc prosto coś kosztuje tyle ile ktoś chce za to zapłacić oraz jak bardzo potrzebne i cenne jest to dobro.
Złoto jest tak drogie dlatego, że ludzie chcą tyle za nie
@marek_g: Nieprawda. Złoto jest takie drogie ponieważ jest ładne, użyteczne i jednocześnie trudne w pozyskaniu.
@Mandarex: Fałsz, złoto jest takie drogie, bo ludzie u władzy dogadali się aby przechowywać w nim majątki państw, jakby było jedynie ładne i użyteczne (w jubilerstwie i jako przewodnik) to miałoby wartość na poziomie dobrej jakości stali.