Wpis z mikrobloga

#grill #gotujzwykopem

Mirki, jak to jest z tym grillem gazowym, na prawde jedzenie inaczej pachnie/smakuje jak z tradycyjnego grilla? ( ͡ ͜ʖ ͡)

Myśle nad zakupem czegoś do ogrodu, no i pytanie czy gazówka czy coś w stylu kamado (the bastard medium/large ogladałem). Ktoś podpowie na co patrzeć/ co jest ważne w takim sprzęcie?

@decofire wołam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kAdi: porownywalem smak kielby białej, karczku z patelki, grilla węglowego, grilla gazowego. Wedlug mnie najlepsze miesko wyszło z grilla gazowego. Co do wyboru to nie doradze. W moim jest albo defekt albo cecha produktu. Potencjometr gazu obsluguje 2 stany min,max, brak posrednich. Na cale szczescie ruszt jest na tyle daleko od dysz że nie ma to za duzego wplywu na efekt koncowy i aby przypalic trzeba się postarać :P Trzeba
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Unfixable0676: Wlasnie nie mam zbytnio sam doswiadczenia, a jedynie posilkuje sie opinia znajomych, ktorzy jedli jedynie z gazowego, ale dosyc podstawowego, bez aromatyzerow.
  • Odpowiedz
@kAdi: pewnie jak zwykle, czyli "zależy". Przede wszystkim od umiejętności.

Obsługa grilla węglowego wbrew pozorom wcale nie jest taka łatwa, jeśli chcesz mieć lepszą kontrolę nad temperaturą, a jednocześnie nie doktoryzować się z wegla drzewnego i tygodniami uczyć obsługi nowego grilla, to kup gazowca.
Zawsze możesz położyć jakieś drewienko w folii, żeby dodać trochę dymu.
  • Odpowiedz
@kAdi: Obsługa grilla węglowego wymaga dużo czasu i pracy, aby uzyskać zadowalający efekt. Na grillu gazowym możesz mieć powtarzalne efekty niedużym kosztem poświęconego czasu. Smak jest jak najbardziej podobny, w grillu gazowym (dobrej jakości) są montowane aromatyzery i to one nadają potrawom charakterystyczny smak barbecue. Podczas grillowania soki i marynaty skapują na aromatyzery, skąd błyskawicznie odparowują, nadając daniom ten fajny posmak grillowy ( ͡º ͜ʖ͡º) Ogólnie przy
  • Odpowiedz
  • 0
@decofire przyznam szczerze że czytam i oglądam od 3 dni tylko o grillach i na ten moment skłaniam się najbardziej do Napoleona rogue 425. Nie mieszkam w Polsce więc niestety te stacjonarne grillowania jak i wasz showroom nie wchodzą w grę.
Przeczytam zaraz ten artykuł jeszcze. Sugestie co do Napoleona? Jakiś must have akcesoriowy?
  • Odpowiedz
@kAdi: W jakim kraju mieszkasz? Kraj może mieć znaczenie później przy podłączaniu butli, nie rekomendujemy np. kupowania grilli na rynku niemieckim i podłączania później w Polsce. Jeżeli chodzi o akcesoria, to jest to dość indywidualnie. Pokrowiec, płyta, szczypce i szczotka to podstawa :) Na Napoleona teraz jest fajna promocja, przy zakupie dowolnego grilla i akcesoriów powyżej 1000 zł, można dostać zestaw do grillowania premium o wartości 449 zł za 49
  • Odpowiedz