Wpis z mikrobloga

czy są jakieś książki po polsku z których nauczę się gramatyki japońskiego od a do z? fajnie by było żeby to była sama teoria, przykłady i ewentualne wyjątki a nie coś na wzór genki gdzie są różne podstawowe zwroty a rodziały są zrobione pod jakies wymyśone sytuacje np "looking for a job" itd. no i jesli studiowaliście/studiujecie japonistykę to z czego korzystacie? wiem że jest pełno ksiązek/źródeł po angielsku do nauki ale wystarczy że używam ich do słownictwa, chciałbym wiedziec od jakiej strony ugryźć ten język dokłądnie jako ktoś kto posługuje się polskim #japonistyka #japonia #jezykjaponski #japonski
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mmmod: czy są jakieś książki po polsku z których nauczę się gramatyki japońskiego od a do z

Nie.

chciałbym wiedziec od jakiej strony ugryźć ten język dokłądnie jako ktoś kto posługuje się polskim #japonistyka #japonia #jezykjaponski #japonski

Szukasz rodowitego Japończyka który dorabia jako nauczyciel od Japońskiego poza tym potrzebujesz mieć kontakt z ludźmi którzy mówią po japońsku - czyli głównie Japończykami więc
  • Odpowiedz
  • 0
chciałbym wiedziec od jakiej strony ugryźć ten język dokłądnie jako ktoś kto posługuje się polskim

@SarahC: chodziło mi o to jak skontekstualizowac gramatykę japońską jako polak, np w anglojęzycznych źródłach jest wiele przykładów jak japoński różni się od angielskiego/jak można spojrzec na niego przez pryzmat angielskiego
  • Odpowiedz
@mmmod: Najlepiej jest pójść do Japończyka i się u niego uczyć. Dużo osób jakie znałam używało książek z ćwiczeniami które są w internecie ale jako że siedzę na grupach które się tego japońskiego uczą to wiem że potem Japończycy wyłapywali pewne błędy które były w tekście, a które uczniowie powtarzali. Oczywiście - dzięki książkom z internetu nauczysz się zasad gramatyki takich podstawowych bo nie można powiedzieć że wszystko jest źle
SarahC - @mmmod: Najlepiej jest pójść do Japończyka i się u niego uczyć. Dużo osób ja...

źródło: 119049340_770504383763155_1165423493743695278_n

Pobierz
  • Odpowiedz