Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@DJ007

Tu wszyscy mają akcje kupowane tylko 5 lat tem

Ale co to ma do rzeczy? Jak kupujesz teraz to powinieneś planować, że nie będziesz potrzebować tych pieniędzy przez następne 5 lat minimum.

To jest 101 inwestowania.
  • Odpowiedz
@Czoso: Chodzi o to, ze wybrales sobie korzystny timeframe pod teze. Ja moge za to wrzucic okres 00 do 2014 dla tego samego aktywa, zeby pokazac ze jak wlazles po same kule w 00 to mroziles pieniadze na 14 lat zeby wyjsc na zero minus inflacja.
Owszem, historycznie usredniajac wchodzac w SP500 na 5+ lat szanse na to, ze wyjdziesz na plus wynosza ponad 90%, ale trafiaja sie okresy gdzie
karaszer0 - @Czoso: Chodzi o to, ze wybrales sobie korzystny timeframe pod teze. Ja m...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@karaszer0:

wybrales sobie korzystny timeframe pod teze

To nie jest korzystny timeframe pod teze tylko standardowe 5-lecie, ktore jest lekcja 101 inwestowania na gieldzie.

To wezmy ten 2000 rok jak tak sie upierasz. I zakladamy, ze ktos faktycznie mial takiego pecha,ze kupic na samej gorce. Czekam 5 lat i co mamy? -15%. Okej, nie ma zarobku, ale nie ma tez dramatu i 30,40.50% straty. Dziala? Dziala.
  • Odpowiedz
  • 0
krach w 1929 się nie wydarzył bo giełda zawsze idzie w górę ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

@rimyi:

1929, kiedy to bylo...

no spoko, giela wyglada troche inaczej niz w 1929, wiecej regulacji i nadzoru. Od tego czasu mamy tez telefon, samochody i szczepionke na polio... ogolnie swiat sie troche zmienil XD
  • Odpowiedz
Jak kupujesz teraz to powinieneś planować, że nie będziesz potrzebować tych pieniędzy przez następne 5 lat minimum.

@Czoso: xD najwyraźniej licznik się właśnie podbija o kolejne 5 lat
  • Odpowiedz
No ja np xD Kupuje regularnie od 7 lat i jestem na plusie xD

@vladi_putin: I to się chwali, jeśli trzymasz się swojego pomysłu + trafiłeś na dobry okres, to sama radość.
  • Odpowiedz
@Czoso: Ale co to za gadanie, ze -15% w 5 lat to nie jest dramat? Dla kogo, na podstawie czego? Dla jednego bedzie to dramat, dla innego nie. Patrzmy obiektywnie na liczby.
W 2000 roku mogles ~8% na lokatach miec, a i promocji roznych sie doszukalem gdzie nawet jakies 12% dawali, obligacje podobnie jak i nie lepiej czasami przez zmiennosc inflacji..
Wezmy 100k i tamten okres, SP500 po 5 latach = 85k,
  • Odpowiedz
po to jest uśrednianie w dół, żeby wyjść na zero dużo,

@broker: Nie, uśrednianie jest po to by powiększyć bieżącą stratę. Ono zadziała dopiero gdy rynek zacznie odbijać.
  • Odpowiedz
  • 0
@karaszer0:

A to niby ja cherry pickuje, a ty wybrałeś sobie akurat te kilka lat gdzie giełda poszła w dół i jeszcze lokaty nie były akurat po 0%.
  • Odpowiedz