Wpis z mikrobloga

#pasjonat15k #programista15k
Czy znacie jakichś pasjonatów/programistów, którzy pierdo*neli tym wszystkim, zmienili branże i dobrze im się teraz wiedzie, tzn. nie klepią biedy? Jaka to branża i czy są szczęśliwsi?

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@a5f5c1: Nie, ale znam lekarzy którzy stwierdzili, że maja dość nauki i pacjentów oraz ogólnie słabych perspektyw na rozwój, i po studiach nauczyli się programować i teraz pracują albo założyli własne startupy z branży med-tech.
  • Odpowiedz
@a5f5c1: Ja znam takich, ktorzy jebli wszystko - lata doswiadczenia i wyzsze wyksztalcenie z innych branż i zostali programistami, z czasem stali się pasjonatami programowania i nie klepią biedy ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@a5f5c1: mój kumpel 6 lat temu przeszedł z frontendu na wykończeniówkę xd nie był jakimś debeściakiem więc to pewnie nie była do końca kwestia wyboru ale teraz na pewno byłby zadowolony gdyby tylko wiedział co się dzieje w branży IT
  • Odpowiedz
@a5f5c1: własna działalność w innej branży, ale takiej gdzie mógłbym wykorzystać swoje umiejętności. Czyli nie płaciłbym frontasiom za zrobienie strony internetowej firmy czy ogarnięcie jakichś automatyzacji, podpięcie się do API i generowanie sobie raportów z systemów itp.

Gdybym jednak miał pracować dla prywaciarza to kusiłoy mnie najbardziej być kierowcą zawodowym albo operatorem jakiegoś sprzętu typu operator koparki, hds itp.
  • Odpowiedz
@a5f5c1: znam programistę który miał 100zl/h ledwo, teraz jest glazurnikiem 300-400zl/h na czarno i sobie chwali, poniżej 30 000 na rękę nie schodzi (ma 2 ludzi pod sobą i bardziej zarządza/dowozi materiały niż coś robi)
  • Odpowiedz