Wpis z mikrobloga

teściowa mi dzwoni, że właśnie się zorientowała, że ma nieważne badanie techniczne auta. Nowe auto i to ten pierwszy przegląd po 3 latach od zakupu, także jej wyleciało. Termin upłynął jakoś 5 dni temu i tak sobie jeździła bez ważnego badania xD
Także od razu po pracy jadę do niej i do najbliższej Okręgowej stacji kontroli pojazdów.

Nigdy nie miałem takiej sytuacji bo zawsze wszystko w terminie z autem załatwiam. Także pytanie, czy jak przyjadę na stację to coś grozi? Jakiś mandat, czy zgłoszą gdzieś? Wbijają to w system, że ktoś po terminie był i potem nękają? Pytam, bo w tym gównokraju jest wszystko możliwe. To że, jak policja złapie, to wiem że od razu mandat, na szczęście stacja kontroli jest 300 metrów obok.

Kot mechanik dla zasięgu

#motoryzacja #humorobrazkowy
SpasticInk - teściowa mi dzwoni, że właśnie się zorientowała, że ma nieważne badanie ...

źródło: 89876ce00a7494f4ed8ec2bd9f75539fd402201c6461eb5b6e8062592e0005cb

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SpasticInk: przypał jedynie może być jak po drodze zaliczy stłuczkę bo na 100% wtedy odmowa wypłaty OC nawet jak nie jej wina

a jak Police zatrzyma to też przyps

od kilku lat grozili nam, że ma być kilka razy większa opłata po terminie ale koniec końców nic z tego nie było
  • Odpowiedz
Mnie kiedyś zatrzymała policja i się okazało że pół roku nie mam PT. Wystawili mi zaświadczenie na 7 dni żebym w tym czasie zrobił przegląd i te 7 dni legalnie mogłem jeździć na tym papierku
  • Odpowiedz
@Karl_Cotlet: co jest konkretnie głupotą?

że ubezpieczyciel z wielką chęcią wykorzysta brak przeglądu technicznego, żeby tylko odmówić wypłaty pieniędzy?

czy, że spotkanie policji to kłopoty?

czy to, że w latach 2022/2023 pracowano nad podwyższeniem opłaty za przegląd po terminie o 100%, ale ostatecznie pomysł zarzucono?
  • Odpowiedz
co jest konkretnie głupotą?

że ubezpieczyciel z wielką chęcią wykorzysta brak przeglądu technicznego, żeby tylko odmówić wypłaty pieniędzy?

@Catmmando: Tak. Sam brak BT nie jest podstawą do braku odpowiedzialności ubezpieczalni.
  • Odpowiedz
@SpasticInk: Kolega miał sytuację, że wyszedł mu przegląd już ponad miesiąc na skuterze. Pojechał na stacje zrobił przegląd wszystko ok bez problemu. Jedzie, zatrzymali go nieoznakowani, wpuścili na bęben rejestracje uuuuu Panie będzie mandat, brak przeglądu. Na co on im pokazał kartkę z stacji i takiego wała jak Polska cała, przegląd jest i to zrobiony z 15 minut wcześniej.
  • Odpowiedz
@Catmmando: Odmawiając muszą wykazać, że stan techniczny pojazdu przyczynił się do wypadku. Sam brak przeglądu nic nie zmienia w przypadku OC.

Nie opieraj porad na mitach sprzed 10 lat.
  • Odpowiedz

@Catmmando: tak xD Ubezpieczyciel wypłaci pieniądze z ubezpieczenia OC, jeśli będzie miał solidne podstawy, by twierdzić, iż to stan techniczny auta był przyczyną zdarzenia to może zażądać zwrotu wypłaconego odszkodowania.
  • Odpowiedz