Wpis z mikrobloga

Jestem wielkim fanem, więc jestem stronniczy. Przeczytałem biografię Weigla (która, jak rozumiem, miała charakter hagiograficzny i była stronnicza w stronę dobra), ale historie o jego pokorze naprawdę się wyróżniały.

Zgłosił się na ochotnika do najgorszych zadań, gdy był młodym księdzem, na przykład do sprzątania wieloletnich zamrożonych ekskrementów i innych odrażających zadań. Stanął w obronie żydowskich sąsiadów i przyjaciół, gdy naziści najechali Polskę. Odmówił chrzczenia żydowskich niemowląt, których rodzice zginęli w Holokauście i dlatego nie mogli wyrazić zgody.

Pracował nad zniszczeniem komunizmu i odegrał kluczową rolę w uratowaniu Europy Wschodniej (i świata) przed tym złem. Naprawdę kochał i poświęcał się dla innych.

Z pewnością nie był idealny.

Jest dla mnie jak dziadek i zawsze będę go kochać! Dostałem trzymając różaniec pobłogosławiony przez niego na moją pierwszą spowiedź w drugiej klasie i nadal go ze sobą noszę. Lubię myśleć, że był przy mnie, gdy przez lata odchodziłem od wiary i zawsze wskazywał mi drogę #wyznanie
WezelGordyjski - Jestem wielkim fanem, więc jestem stronniczy. Przeczytałem biografię...

źródło: temp_file3020099515912588986

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach