Jaki samochód kupić? Mialem fiata tipo, który mi dzielnie służył, ale go sprzedałem, bo chce coś ładniejszego/fajniejszego. Chociaż auto było genialne. Chyba mam niski standard. Budżet 100k - 175k. Sedan/coupé/convertible. Myślałem o 2017 - 2020 roku. Zamierzam 10k km na rok jeździć.
Z marek myślę super o: * Masseratim: * Pewne powodu to jest jedyna marka do której cos czuje. * Po głowie chodzi mi Ghilbi. Ale dużo jest sprowadzanych z USA i naprawianych. Czy się w to nie pchać? * Lexusie - mechanicy mówią, ze spoko. * Porsche (chociaż projektował czołgi :/): * Taycan ma kiepski zasięg, spada wartość... chociaż jest ładny. Ale obstawiam, ze cena może pójść w gore po problemach tesli. * Panamera - ladna, fajna hybryda. Ale poza moim budżetem? * Kia Stinger: * Zaluje, ze 4 lata temu nie kupiłem. Wizualnie super mi się podoba. Może jednak teraz warto?
Lekko na plus (jeździłem na wypozyczeniu i było spoko): * Audi - tylko strasznie jest oklepane i wszyscy maja. * Cupra * Mustang - strasznie głośny był i zarzucał, ale ładne auto i jak ten silnik wyje. * Jakis dodge?
Kategorycznie nie: * BMW (za dużo ludzi na wsi u mnie jeździło i mam spaczenie) ---
Kiklka pytań pomocniczych: * Jak mnie kosztowo to wyniesie? Która marka najtańsza/najdroższa/awaryjna? Czy się nie pchać w takie auta? Chyba ostatni moment dla mnie, żeby kupić sobie jakieś lepsze auto. * Jakies konkretne modele polecacie? * Myślałem, żeby w leasing wziąć z użytkowaniem mieszanym, ale wg moich wyliczeń... Bede do przodu max z ~10k, chyba ze poczekam 8 lat. * Myślałem, żeby nowa tesla wziąć + dopłatę. Ale teraz ceny ich pewnie poleca. * Jakiś ciekawy elektryk jest do 225k? Bo jest 30k doplaty. Czy kompletnie nie iść w to? Nie mam gniazdka w garazu, ale nie jeżdżę zbyt często w trasy.
@ktp_nemo: z marek, o których myślisz, usunąłbym Maserati (awaryjność) i Porsche (koszty eksploatacji i serwisu) w pierwszej kolejności. Co do moich polecajek to właściwie tak jak @assninja
@ktp_nemo Jeśli masz możliwość miec prąd tam gdzie parkujesz to idź w elektryka. Na trasach czasem pożałujesz ale przez całą resztą roku warto. Umów sie na jazdę Tesla 3 i Y i spróbuj. Ja mam Y i Xa i ten drugi to przekozak tylko spory. Jak bys chciał kiedyś zamówić to podeślę nawet reflinka ze zniżką
@ktp_nemo: Maserati bym odpuścił bo za duża egzotyka i drogi serwis, jakość.też słaba. Moje typy: -Alfa Romeo Giulia -Jaguar F type -Lexus RC -Mercedes W205 a może nawet W206 (C klasa: sedan albo coupe)
@ktp_nemo: Zakup to jedno, pytanie, czy stać cię na to, żeby to auto potem utrzymać?
Sprawdź sobie, ile kosztuje podstawowy serwis, typu hamulce+filtry do takiego Maserati czy Porsche. Dla porównania, Lexus to tak naprawdę Toyota w fajnym wykończeniu, więc części do niego są na każdym rogu.
@majk3l jakos volvo mi nie lezy @TwujKasztan chyba sobie odpuszcze te porsche --- @RandomowyMirek Wyglada na to, ze jeszcze mnie stac na porsche czy maserati... Nie chce mi sie naprawiac maserati czy prosze. --- @v-tec Fajne modele, lexus rc calkiem
@ktp_nemo: Aktualnie mamy w domu Cupre Formentor 2.0 VZ i jesteśmy bardzo zadowoleni. U nas akurat udało się kupić od znajomego, ale oglądaliśmy wcześniej na stronie mAuto ten model, może warto zajrzeć czy tam coś ogólnie nie wpadnie w oko.
@ktp_nemo: Jaki samochód kupić? Ja chyba najbardziej zwracam uwagę, żeby był z pewnego, sprawdzonego źródła. Jak jest pełna dokumentacja, już jest dobrze. Warto sprawdzać takie serwisy jak mAuto.
Z marek myślę super o:
* Masseratim:
* Pewne powodu to jest jedyna marka do której cos czuje.
* Po głowie chodzi mi Ghilbi. Ale dużo jest sprowadzanych z USA i naprawianych. Czy się w to nie pchać?
* Lexusie - mechanicy mówią, ze spoko.
* Porsche (chociaż projektował czołgi :/):
* Taycan ma kiepski zasięg, spada wartość... chociaż jest ładny. Ale obstawiam, ze cena może pójść w gore po problemach tesli.
* Panamera - ladna, fajna hybryda. Ale poza moim budżetem?
* Kia Stinger:
* Zaluje, ze 4 lata temu nie kupiłem. Wizualnie super mi się podoba. Może jednak teraz warto?
Lekko na plus (jeździłem na wypozyczeniu i było spoko):
* Audi - tylko strasznie jest oklepane i wszyscy maja.
* Cupra
* Mustang - strasznie głośny był i zarzucał, ale ładne auto i jak ten silnik wyje.
* Jakis dodge?
Kategorycznie nie:
* BMW (za dużo ludzi na wsi u mnie jeździło i mam spaczenie)
---
Kiklka pytań pomocniczych:
* Jak mnie kosztowo to wyniesie? Która marka najtańsza/najdroższa/awaryjna? Czy się nie pchać w takie auta? Chyba ostatni moment dla mnie, żeby kupić sobie jakieś lepsze auto.
* Jakies konkretne modele polecacie?
* Myślałem, żeby w leasing wziąć z użytkowaniem mieszanym, ale wg moich wyliczeń... Bede do przodu max z ~10k, chyba ze poczekam 8 lat.
* Myślałem, żeby nowa tesla wziąć + dopłatę. Ale teraz ceny ich pewnie poleca.
* Jakiś ciekawy elektryk jest do 225k? Bo jest 30k doplaty. Czy kompletnie nie iść w to? Nie mam gniazdka w garazu, ale nie jeżdżę zbyt często w trasy.
#samochody #masserati #leasing #tesla #porsche #stinger #elektryk
Mieści się w budżecie
-Alfa Romeo Giulia
-Jaguar F type
-Lexus RC
-Mercedes W205 a może nawet W206 (C klasa: sedan albo coupe)
Zakup to jedno, pytanie, czy stać cię na to, żeby to auto potem utrzymać?
Sprawdź sobie, ile kosztuje podstawowy serwis, typu hamulce+filtry do takiego Maserati czy Porsche.
Dla porównania, Lexus to tak naprawdę Toyota w fajnym wykończeniu, więc części do niego są na każdym rogu.
Koszty utrzymania niewielkie, w 3 lata wydałem na 3 standardowe serwisy 3 x 1 tys złotych.
@TwujKasztan chyba sobie odpuszcze te porsche
---
@RandomowyMirek Wyglada na to, ze jeszcze mnie stac na porsche czy maserati... Nie chce mi sie naprawiac maserati czy prosze.
---
@v-tec Fajne modele, lexus rc calkiem