Mam pytanie o #gielda załóżmy że jutro czarny poniedziałek. Cena jakiejś spółki to $100, a jak jutro w taki dzień to spadnie pewnie do $70. Czy jakby dzisiaj ktoś złożył dyspozycję sprzedaży akcji na market order - to one wykonają się w losowym momencie tego spadku w chwili kiedy akurat system giełdowy to zaksięguję gdy dobiera między sobą pakiety akcji na buy/sell? Czy w takim działaniu, lepiej robić to funkcją market order, czy limit? To pierwsze chyba jest lepsze przy panic sell. Czy po otwarciu giełdy w poniedziałek, transakcje złożone jako pierwsze w dniach poprzedzających są wykonywane przez system też jako pierwsze, i to niejako od nich system zaczyna swój dzień pracy? Nie mam ogólnie żadnych takich akcji, ale zainteresowało mnie to, bo jutro naprawdę ciekawy dzień, nowy 1929 i jestem ciekawy jak to będzie działać. Ktoś ustawił sobie dzisiaj sellsellsell, to na czym polega różnica czy to sell zrobi mu przy $96 czy $76? #pieniadze #inwestowanie #ekonomia #trump
@interpenetrate: kolejność pkc. Im szybciej wprowadzisz tym szybciej sprzeda się ale w praktyce to wygląda bardzo skomplikowanie. Zależy czy dom maklerski jest bezpośrednio podłączony pod giełdę czy ma pośredników...
@interpenetrate: W fazie przed otwarciem sesji brane są wszystkie zlecenia i wyliczany jest TKO (teoretyczny kurs otwarcia), tak aby maksymalizować wolumen, minimalizować spread itp. Wszystkie transakcje na otwarciu zawierane są po tej samej cenie, więc zakładając, że jest płynność i handel nie zostanie zablokowany to kolejność market order (tylko w fazie otwarcia) nie ma znaczenia. Nawet jeśli zlecenie miało limit i mieści się w cenie otwarcia to wykona się po
Czy po otwarciu giełdy w poniedziałek, transakcje złożone jako pierwsze w dniach poprzedzających są wykonywane przez system też jako pierwsze, i to niejako od nich system zaczyna swój dzień pracy?
Nie mam ogólnie żadnych takich akcji, ale zainteresowało mnie to, bo jutro naprawdę ciekawy dzień, nowy 1929 i jestem ciekawy jak to będzie działać. Ktoś ustawił sobie dzisiaj sellsellsell, to na czym polega różnica czy to sell zrobi mu przy $96 czy $76?
#pieniadze #inwestowanie #ekonomia #trump