Cześć! Szukam śpiwora, potrzebuję pomocy w doborze. Budżet: 700zł. Oczywiście grupy na Facebooku już mnie zryły odpowiedziami pt "za mniej niż 1500 zł to śpiwora nie dostaniesz i z takim to lepiej z domu nie wychodź", albo "polecam taki na -35stopni za milion zł, mam i sobie chwalę" dlatego przychodzę tutaj xD Sytuacja jest taka: śpiwór potrzebny mi jest na wyprawy autostopowe i okazjonalnie jakieś górskie w namiocie, ale w lato. Temperatura komfortu: ~5stopni. Nie jeżdżę w niższych temperaturach, bo nie lubię jak mi d--a marznie. A racji autostopu liczy się przede wszystkim rozmiar po kompresji. Byłem zdecydowany na puch, ale nagadali mi, że wchłania wilgoć i potem traci swoje właściwości, a w podróży ciężko go wysuszyć, więc w sumie syntetyk też nie będzie zły - byleby był mały. Mój obecny śpiwór waży 1300g, więc jak zejdę do 900-800g to będę mega szczęśliwy (zmieniam też matę, więc odejmuję kolejne 500g). Także takie wymagania mam. Polecicie może konkretny model? Te które brałem pod uwagę: Volven Polaris Alpinus primalight 800 Trespass Micron Fjord Nansen Finmark mid co sądzicie? może coś innego polecicie? Iść w puch czy syntetyk?
@be-pe88 do takich zastowań szczerzę odradzam puch. Za dużo z tym p---------a. Nawet w domu powinno się go przechowywać odpowiednio rozłożonego (najlepiej jeszcze to pod sufitem w salonie xD) żeby puch się w nim nie ubił. Plus to waga i możliwości kompresji ale jeśli nie wybierasz się na K2 gdzie każdy gram ma znaczenie to olej to. Szukaj najlepszego syntetyka w twoim komforcie i tyle. Sam osobiście używam Hannah Sherpa 160
Sytuacja jest taka: śpiwór potrzebny mi jest na wyprawy autostopowe i okazjonalnie jakieś górskie w namiocie, ale w lato. Temperatura komfortu: ~5stopni. Nie jeżdżę w niższych temperaturach, bo nie lubię jak mi d--a marznie. A racji autostopu liczy się przede wszystkim rozmiar po kompresji. Byłem zdecydowany na puch, ale nagadali mi, że wchłania wilgoć i potem traci swoje właściwości, a w podróży ciężko go wysuszyć, więc w sumie syntetyk też nie będzie zły - byleby był mały.
Mój obecny śpiwór waży 1300g, więc jak zejdę do 900-800g to będę mega szczęśliwy (zmieniam też matę, więc odejmuję kolejne 500g). Także takie wymagania mam. Polecicie może konkretny model?
Te które brałem pod uwagę:
Volven Polaris
Alpinus primalight 800
Trespass Micron
Fjord Nansen Finmark mid
co sądzicie? może coś innego polecicie? Iść w puch czy syntetyk?
#podroze #podroze #spiwor #autostop #gory #gory
forclaz mt900 wziąłem rozmiar L i ma 500g wypełnienia
jest super ciepły na lato w polskie góry wręcz za ciepły
źródło: Przechwytywanie
Pobierzhttps://www.gooutdoors.co.uk/16560003/oex-fathom-ev-300-sleeping-bag-16560003