Wpis z mikrobloga

Nie łapię krytyki LPG, zwłaszcza ze strony osób które mając benzyniaka tankują 95 zamiast V-Power. Co zyskuje się na zalaniu 2x droższego paliwa?
Mam ropniaka, więc pytam z ciekawości.
#lpg #samochody
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cinoski:
Bo łatwiej w ten sposób sobie zracjonalizować, dlaczego nie zamontowali instalacji LPG "może i płacę więcej, ale LPG to i tak syf" niż uczciwie usiąść i policzyć i stwierdzić "LPG tańsza opcja, ale w moim przypadku się nie zwróci".

Plus poczucie przynależności do wyimaginowanej "lepszej" grupy.
  • Odpowiedz
@Cinoski: 1 moje Volvełke, dawniej główny samochód mam już okrągły 10 rok - bosze jak żałuje że go nie zgazowałem wtedy na początku. Ciekawe czy miałbym jakieś problemy z tym gazem, to jedyne co mnie powstrzymywało
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bArrek Już nie wiem czy trollujesz xD Masz na shellu FuelSave 95, V-Power 95 i V-Power Racing, każde kolejne jest droższe od podstawowego.
  • Odpowiedz
@Cinoski miałem kiedyś auto z gazem, ale to też nie jest na pół, bo jak się jeździ wokół komina to zanim przełączy na LPG ciągnie benzynę i tak, do tego w trakcie też coś tam pobiera. Jeszcze dolicz przegląd dodatkowy instalacji, wymianę filterkow itd. to nie zawsze LPG wychodzi dużo taniej jak się wszystko policzy
  • Odpowiedz
@Wloczykij2: obecnym autem zrobilem 250k na lpg.

Zadnych przegladow lpg nie robilem. Jak sobie przypomnialem to co jakies 70k zmienilem filterki. Po 230k padl reduktor. 350 z wymiana. Teraz koniec homologacji butli. Nowa butla 550 z wymiana. Co rok dodatkowa oplqta za przeglad techniczny auta to jest 60x10lat. Ile dodatkowych kosztow? 2k? Zaoszczedzone na paliwie przez ten czas jakies 35k
  • Odpowiedz
@Golfinho: czytalem ze dobrze znosi gaz.

Najwiekszy problem to butla. W smax nie ma za wiele miejsca na butle chyba 34L brutto wchodzi, czyli z 27l to pewnie z 200km.

Zeby wrzucic wieksza trzeba przerabiac podloge w bagazniku i rure od tlumika

Trzeba w tym silniku jakies dodatkowe bajery? Cos spyszalem o jakims podwojnym zasilanie czy czyms takim
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: do 2.5 turbo zwykła instalacja sekwencyjna, jakiś jeden reduktor wystarczy (oczywiście nie najtańsza alaska), wtryskiwacze powinny podejść każde (choć ładnie się montuje tam jakieś pojedyńcze typu barracuda/magic fx), lubryfikacji i dotrysku nie potrzebujesz, w butli możesz podgiąć pływak i będziesz miał te 30-32 litry przy butli 34.
  • Odpowiedz
@Cinoski: krytyka lpg wynika głównie z tego co działo się jeszcze 15 lat temu. Gówniane instalacje porobione przez januszy w stodołach. Znajomemu się spierdzielił silnik przez lpg, typ co mu instalował lpg nie potrafił mapy ustawić. Silnik się wyłączał po paru minutach od przejścia na lpg. Kuzyn tak naprawiał instalcję u gazownika, że podczas jazdy miał cały bagażnik gazu, a typ mu powiedział, że on sam raz wyleciał w powietrze
  • Odpowiedz