Wpis z mikrobloga

@Rainmaker97: Ale o kosztach pracodawcy to ty wiesz tyle co o inteligencji co nie? Slyszales ze cos takiego istnieje ale jeszcze sie nie spotkales.
Picrel nie uwzglednia dodatkowego haraczu jesli pracownik przystapil do PPK i pracodawca dodatkowo sklada sie na jego emeryture
gorzki99 - @Rainmaker97: Ale o kosztach pracodawcy to ty wiesz tyle co o inteligencji...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 16
@Rainmaker97 przypomnę ci tylko że składka zdrowotna dalej będzie ale w wymiarze podobnym jak przed polskim ładem. Nie, nie będziesz się składał na składkę zdrowotną przedsiębiorcy to po pierwsze, a po drugie przedsiębiorca nie będzie płacił składki X razy więcej niż inni tylko dlatego że wypracował większy zysk a ze służby zdrowia nie korzysta Z razy bardziej - to nieracjonalne. Jeśli dalej boli cię d--a zostań przedsiębiorcą, nie ma żadnego zakazu.
  • Odpowiedz
to wciąż nie są koszty pracodawcy, tylko część wartości którą wypracowuje pracownik, uczmy się nazywać rzeczy po imieniu

@Rainmaker97: Ty to jednak fajny jestes :)

Ale zmienia nieco kryteria obliczen. Zebys wiedzial jak to
gorzki99 - > to wciąż nie są koszty pracodawcy, tylko część wartości którą wypracowuj...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 22
@peppino:

Nie, nie będziesz się składał na składkę zdrowotną przedsiębiorcy to po pierwsze

Jeśli kasjerka na minimalnej zapłaci 400zł składki zdrowotnej podczas gdy programista na B2B (czyli pracownik udający byznesmena) z dochodem 15k/msc zapłaci tej składki 250zł to jak to inaczej nazwać? Mamy jeden z najniższych klinów i kosztów pracy w Europie, jak przedsiębiorca dalej nie potrafi mimo tego opłacić ZUS-u i składki zdrowotnej to niech zawija biznes i idzie
  • Odpowiedz
  • 17
@gorzki99: widzę Twój ograniczony tok myślenia, skoro uważasz że każdy zysk musi być udokumentowany słupkami w excelu

takie aspekty jak większa wydajność i mniejsza zachorowalność pracowników w czystym, odświeżonym pomieszczeniu również przekłada się na funkcjonowanie firmy i zyski przedsiębiorcy, ale może właśnie to odróżnia lewaków od libków że tym drugim brakuje jakiegokolwiek holistycznego myślenia o wspólnocie i nie widzą wiele poza czubkiem własnego nosa
  • Odpowiedz
@Rainmaker97 wrzucasz do jednej beczki b2b z jdg który nie jest b2b to po pierwsze, po drugie składkę zdrowotną kasjerce opłaca przedsiębiorca w dalszym ciągu nie ona sama gdyż jest u niego zatrudniona, po drugie możesz zostać biznesmenem już o tym pisałem, po kolejne tobie tu chodzi o 150 zł różnicy podczas gdyż przedsiębiorca płacący skl zdrowotną STAŁĄ przed ładem zaczął płacić od dochodu, w tym nawet od zbycia samochodu. Koszty
  • Odpowiedz
no to jak janusza nie stać na zatrudnienie sprzątaczki na pełen etat to niech sam sprząta, w czym problem?

@NaczelnyWoody: Ja ne widze problemu. Ponawiam pytanie - zaplacisz mi 9k za sprzatanie 5 pomieszczen w biurowcu?
Sam bede sprzatal - nie musze nikogo zatrudniac.
  • Odpowiedz
i nie widzą wiele poza czubkiem własnego nosa

@Rainmaker97: Poza czubkiem swojego nosa to nie widzisz ty. Nie masz zielonego pojecia o kosztach. Dla ciebie kazdy pzedsiebiorca to janusz ktoremu pieniadze w ogrodku rosna i nie ma on zadnych kosztow. Ma placic wiecej bo ma wiecej.

A zastanawiales sie moze kiedys (pewno nie bo to za trudne) co ma z tego ze placi wiecej? Ma szybsze terminy u lekarza? No
  • Odpowiedz
@gorzki99: No chyba tak ustalasz stawki w relacji B2B, że wyciągniesz te 9k od firmy zarządzającej biurowcem. Przecież to nie jest zwykły konsument, który będzie cebulic, bo może nie trzeba tyle sprzątać.

Ba, może nawet zarobisz więcej, jak zatrudnisz dwie panie sprzątające i obrobisz nie 5, a 20 pomieszczeń w miesiącu.
  • Odpowiedz
@gorzki99: ale co to za wymysł z d--y xd czy ja mówię o sponsorowaniu kogoś tak o? ja mówię o sytuacji gdzie np. byłbym Twoim pracodawcą i dawałbym Ci minimalną, a ja bym się tylko non stop bogacił i zarabiał 10 razy tyle co Ty czy nawet więcej to wolałbym dać Ci dodatkowy hajs jeśli byłbyś uczciwym pracownikiem i mieć lojalnego zadowolonego pracownika niż szukać każdej złotówki, którą mogę zarobić
  • Odpowiedz