Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam taki poniekąd problem... Mamy z sąsiadem takie same mieszkania, jakby lustrzane odbicie. Łazienki są przez ścianę. Dzisiaj będąc akurat w mieszkaniu słyszałem jak sąsiad odkręcił wodę. Problem w tym, że słyszałem jak się woda w rurach przelewa jakby te rury były na zewnątrz w moim pokoju.... No i teraz się zastanawiam co zrobić. Jestem prawie pewien, że ma rury wkute w ścianę bo tam między lokalami powinno być ponad 20cm pustaka i rury gdyby nie były wkute to by tam nic nie było słychać. Specjalnie odkręciłem wodę pod prysznicem w swojej łazience to nie słyszałem w pokoju kompletnie nic. Ale jak sąsiad okręca to jakbym stał przy kranie.

No i w regulaminie stoi jak wół, że wkuwać w ścianę rur nie wolno.... Właśnie z tego powodu. Zastanawiam się co mam teraz zrobić. Ostatecznie mogę iść do administracji i po prostu go p----------ć, żeby sprawdzili. To i tak wyjdzie, że to ja bo tam nikogo więcej przez ścianę przecież nie ma :) Mógłbym też zwyczajnie do niego iść i mu powiedzieć jak sprawa wygląda, ale jak wie, że nie wolno (a pewnie wie) to się przecież nie przyzna. A jak się przyzna, to jak mu każe kuć łazienkę i wyciągać rury ze ściany to będę miał pierwszego śmiertelnego wroga na klatce :)

I się waham co mam zrobić.... Czy może jakiś specjalista się wypowie, bo ja budowlańcem nie jestem - 20 cm ściany, jak rura jest NA ścianie to czy powinno się nieść przez ścianę jak woda płynie rurami ? Bo może to jest niestety urok życia w bloku i to ja mam teraz problem a nie sąsiad :/

#nieruchomosci #remontujzwykopem #mieszkaniedeweloperskie #budownictwo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yuri_Yslin: jest ciężko ale jeśli ktoś planuje mieszkać w takim mieszkaniu do końca życia lub polowe życia to warto.
poza tym jakby ktoś mi wysłał na początku mojej walki tak opisany post jak ja wstawiłem to byłbym wniebowzięty, na forach budowlanych jedynie z czym się spotykałem to z niezrozumieniem :D
@villager u mnie ściany to 25cm bez tynku.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: isc do sąsiada zgadac najpierw grzecznie itp koniecznie z włączonym dyktafonem w tel w razie czego bo jak dostanie pisma z administracji czy innych to będzie się upierał że to nie jest prawda

@finchi1992
Czy właściciele tego mieskzania za ścianą oprócz konieczności przywrócenia ściany do wersji pierwotnej dostali też jakaś karę? Jakiś organ z urzędu coś im może nałożyć czy tylko kolejny proces z Twojej strony wchodzi w
  • Odpowiedz
@niemodnie: to jest tak że maja termin 3 miesiące, jak nie zrobią to jest mandat, jeden drugi, trzeci.. aż w końcu sprawa trafia do działo prawnego Nadzoru budowlanego.

i wtedy nadzór już startuje z wezwaniami przedsądowymi itd, potem proces.

plus zastanawiam się czy nie wszcząć sprawy w sądzie o zadośćuczynienie za ten czas, zależy to jak dogadam się z prawnikiem żeby określił cenę z góry z a cala sprawę,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Cegieł to pewnie nikt nie daje, prędzej pustaki.

Minimalna wymagana izolacyjność akustyczna przegród wewnętrznych w budynkach wielorodzinnych R’A1 =50 dB (PN-B-02151-3:2015-10)

Ytong czy tam inna Silka to min 18cm.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @finchi1992: Na forach budowlanych masz samych budowlańców, których jedyne co powstrzymuje to ich własna fantazja. Jak się da to sie zrobi, c--j w jakieś tam normy, przecież on tu nie będzie mieszkał, on ma to tylko zbudować.
@niemodnie: Nie wiem czy to nadal funkcjonuje, ale z tego co pamiętam to dowód zdobyty podstępem jest nie ważny w sądzie - a takim chyba jest
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dokładnie tak też PINB zrobił zmierzył szerokość i długość ściany i na tej postawie stwierdzili że nie ma przed-ścianki.
poza tym sami budowlańcy na wizji lokalnej się przyznali.

i również na przesłuchaniu w PINBie sam wykonawca opisał jak się wkul.
  • Odpowiedz
@finchi1992: nie znałem Twojej historii. Z ciekawości: decyzja PINB jest prawomocna? Sąsiad się nie odwoływał? Pod koniec studiów klepałem za grosze kilka spraw budowlanych "po znajomości" i decyzje nadzoru nigdy nie były prawidłowe. Nawet jeśli co do zasady mieli rację, to z jakiegoś powodu zawsze skopali coś tak, że byle studenciak był w stanie wygrać odwołanie.
Szanuję też determinację.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: tbh ta interpretacja naszego kartonowego prawa wydaje się mocno naciągana xD znaczy interpretacja jest zgodna ze zdrowym rozsądkiem, ale obawiam się że sąd mógłby to uwalić
  • Odpowiedz