Wpis z mikrobloga

Mój ojciec wypala paczkę fajek dziennie od 40 lat, wlatuje co najmniej 1 małpka tygodniowo i do tego kilka piw, ma 63 lata i wygląda miernie tzn. cały czas kaszle (nawet przez sen), ma ciśnienie 160/110, jest wychudzony bo zjada na śniadanie tylko jedną bułkę a potem po pracy tylko obiad, który zrobi matka i koniec - jakieś 1000 do maksymalnie 1500 kalorii. Gdy idzie na 6:00 do pracy to idzie spać o 2:00 a po pracy robi drzemkę na 2h i cykl się powtarza. Ciężko mi patrzeć na niego, ale to jest debil i nie słucha. Wszelka rozmowa kończy się tak, że papieroski i a-----l "dają mu energię" do życia. Z waszej prywatnej obserwacji otoczenia; jak długo wytrzyma jego organizm jeszcze?

#pytanie #medycyna #zdrowie #patologiazmiasta #przegryw

Jakie są wasze obserwacje z otoczenia?

• Nie ma reguły. Może dożyć nawet 80tki. 57.5% (23)
  • W ciągu 5 lat. Jego styl życia jest masakryczny 30.0% (12)
  • Maksymalnie 10 lat (przeciętny wiek życia Polaka) 12.5% (5)

Oddanych głosów: 40

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vanschout Winston Churchill całe pił a-----l, kopcił cygara i miał nadwagę. Przy tym stylu życia dożył 91 lat.

Z drugiej strony często słyszy się o walce młodego człowieka z nowotworem.

Nie ma reguły, dużą rolę odgrywają geny. Niemniej warto uświadomić ojca, by bardziej dbał o swój organizm.
  • Odpowiedz
@vanschout: Typowe chłopskie gadanie. Pali, bo mu to daje energię. Pije, bo lubi. Nikt ci nie odpowie, ile twój ojciec będzie żył i czy w dobrym zdrowiu, ale to wszystko, co opisujesz, generalnie jest czynnikiem zwiększającym ryzyko chorób. Natomiast pewne jest to, że przy takim trybie życia, niezależnie od posiadania ciężkich chorób, na pewno generalnie nie czuje się dobrze (tj. witalnie). Starzy ludzie rzadko zmieniają swoje nawyki albo leczą uzależnienia
  • Odpowiedz
  • 1
@myemye94: a najlepsze, że nazwał mnie PiSowcem bo mu mówię jak ma żyć, fan Tuska XD tak dla czytających, którzy myślą, że taka patola tylko na głębokim Podkarpaciu.
  • Odpowiedz