Wpis z mikrobloga

Jaki trening robić, żeby po nie ruszaniu się z kanapy przez kilka lat, przestać być drewniakiem co nawet w piłkę już nie jest w stanie pograć boi ma 1/5 dawnej gibkości i mobilności? Jestem szczupły tylko zasrany w opór. Nawet ćwiczenia ciężko mi robić poprawnie bo średnio mam czucie mięśni np. te mięśnie głębokie pod pępkiem jakby pas zaciskać, albo trzymanie sylwetki prosto. Jakiś hilit? W sumie kiedyś podpatrzyłem jak piłkarze mają trening, to tam jest sporo fajnych rzeczy typu rozpędzanie, hamowanie, szybkie zwroty, wytrzymałość kondycyjna itp.
#pytanie #silownia #zdrowie #sport #ruch
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@interpenetrate po takim długim zastaniu zesrasz się na pierwszym lepszym HIIT'cie. Jeżeli chcesz nauczyć się czuć własne ciało to na start polecam jogę/pilates. A żeby zacząć budować kondycję to na start szybsze spacery/rower (ewentualnie stacjonarny). Z czasem dosypuj do pieca. A tak na samym początku to skup się przede wszystkim regularności/dyscyplinie. Zacznij od krótszych /lżejszych treningów żeby wejść póki co w nawyk (poczytaj o tym jak budować nawyk). Z czasem zaczniesz
  • Odpowiedz
@interpenetrate: byku zacznij od mobilki codziennie jakieś 15 minut rollera rozciągania i aktywacji core potem dorzuć full body 3x w tygodniu na luzie bez ciśnienia ważne żeby wkręcić system i wrócić do czucia mięśni wszystko powoli ale systematycznie dasz radę sianko będzie wracać z każdym treningiem
  • Odpowiedz
@Kub5822: obie opcje wchodzą w grę. Może na początek dom bo na siłkę to już jak chodzić to chce wiedzieć co tam robić, mieć konkretne rzeczy do roboty. Jak możnaby sprawdzić gdzie u mnie są największe braki w tym?
  • Odpowiedz
Jeżeli chcesz nauczyć się czuć własne ciało to na start polecam jogę/pilates

@p3sman: a takie zajęcia jak te "zdrowy kręgosłup" czy coś takiego? To chyba podobne do pilatesu. Co myślisz o basenie?
  • Odpowiedz
mobilki codziennie jakieś 15 minut rollera rozciągania i aktywacji core

@Hasama: Mirku mógłbyś mi to bardziej zrozumiałe rozpisać, bo jak na razie obawiam się że nie czaje co drugiego słowa :D
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Najłatwiej to będzie się zapisać do trener lub fizjo.
Ewentualnie sprawdź na YouTube.
Pod hasłem " check range of motion "
Następnie jak wyjdą braki to dobiera się na ćwiczenia.
Tylko to już jeśli chcesz to robić stricte indywidualnie.
Jak chcesz się po prostu poruszać , a dodatkowo porozciagac to wpisujesz przed treningiem w yt np mobility " partia która
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Sorry dziadek już jestem Na start rób codziennie przez 10–15 minut lekkie rozciąganie i rolowanie (np plecy uda klatka) żeby poprawić ruchomość ciała i poczuć mięśnie Do tego dorzuć 2–3 razy w tygodniu prosty trening całego ciała w domu np przysiady pompki plank
  • Odpowiedz