Wpis z mikrobloga

Prośba o pomoc bo mi już ręce opadają.
Od tygodnia wywala jeden z bezpieczników w rozdzielni.
Bezpiecznik odpowiada za gniazda w jednym z pokoi (są 4 gniazdka).
Instalacja ma 4 lata, tyle co dom.
Nie robiłem ostatnio żadnych prac remontowych.

- bezpiecznik wywala losowo, czasem po godzinie, czasem po 12h
- bezpiecznik wywala pomimo tego że nic nie jest podłaczone do gniazdek
- wymieniłem bezpiecznik na nowy (hager MBN116E Wyłącznik nadprądowy 1P B 16A Icn=6000A)
- dokręciłem wszystkie śrubki w rodzielni
- szukałem słabego punktu. Wykręciłem wszystkie cztery gniazdka i na włączonych korkach uderzałem w nie kijkiem i odginałem na boki, wkładałem też kija do puszki i tam też gmerałem, ponieważ są tam złączki wago. Nie powodowało to wywalenia bezpiecznika.

Nie mam już pomysłów co to może być i dlaczego bezpiecznik wywala bez jakiegoś konkretnego powodu (typu włącznie lampki nocnej). Będę wdzięczny za podpowiedź, co jeszcze mógłbym zrobić żeby znaleźć przyczynę.
#elektryka #instalacjaelektryczna #elektryk
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@MistrzKowalski: rozkręcałem i skręcałem ponownie wszystkie cztery, wydają się OK, nie wiem jak można jeszcze gniazda sprawdzić. Myślałem ze jak któreś z nich jest walnięte, to po odkręceniu od ściany, uderzając w nie kijem wywali bezpiecznik. No ale nie wywaliło :)
  • Odpowiedz
  • 0
OK dzięki za podpowiedzi. Odkręce wszystkie gniazdka i zobaczę czy będzie wywalać bezpiecznik. Jeśli tak to wezwę elektryka.
  • Odpowiedz
bezpiecznik wymieniłem na nowy godzinę temu, po 30 minutach wywaliło go..

@mazat: to gdzieś jest zwarcie. Jak masz farta to gdzieś w gniazdu jest kabel z uszkodzoną izolacją i przy dociskaniu zwiera. Jak nie to albo gdzieś jest od*bane łącznie w ścianie i zmiękło, albo właśnie przewiercony kabel.
Przyjdzie fachowiec zrobi pomiar na 500V potem porozpina gniazda w którym fragmencie szukać.
  • Odpowiedz
@mazat masz jakiś multimetr z możliwością pomiaru prądu? Jak przez dłuższy czas nie wywali prądu to podłącz pierwsze gniazdko, później kolejne itd. aż namiwrzysz uszkodzoną część obwodu
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@DzikiBomber: no i niestety wywaliło bezpiecznik pomimo wypiętych wszystkich gniazdek. Wolam elektryka bo sam już dalej nic nie wymyślę. Dzięki za porady
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@bdg-bro: no jeśli jakieś połączenie jest niepewne to chyba poruszanie nim moze wywołać zwarcie i wywalić bezpiecznik? A dzięki temu znalazłbym wadliwe połączenie.
  • Odpowiedz