Aktywne Wpisy

Maaatiz +143
Metro Warszawskie kończy 30 lat. Środek transportu, który odmienił miasto
7 kwietnia 1995 roku to bez wątpienia dzień, który zmienił historie Warszawy. Wówczas mieszkańcy stolicy Polski zaczęli korzystać z podziemnej kolei. Środek transportu, który usprawnił i przyspieszył podróżowanie po mieście kończy dziś 30 lat. Ruszamy zatem w sentymentalną podróż. Jak to było 30 lat temu? I jak się zmieniło metro?
W znalezisku artykuł: https://wykop.pl/link/7685117/metro-warszawskie-konczy-30-lat-srodek-transportu-ktory-odmienil-miasto
#metro #warszawa #
7 kwietnia 1995 roku to bez wątpienia dzień, który zmienił historie Warszawy. Wówczas mieszkańcy stolicy Polski zaczęli korzystać z podziemnej kolei. Środek transportu, który usprawnił i przyspieszył podróżowanie po mieście kończy dziś 30 lat. Ruszamy zatem w sentymentalną podróż. Jak to było 30 lat temu? I jak się zmieniło metro?
W znalezisku artykuł: https://wykop.pl/link/7685117/metro-warszawskie-konczy-30-lat-srodek-transportu-ktory-odmienil-miasto
#metro #warszawa #

SpasticInk +9
teściowa mi dzwoni, że właśnie się zorientowała, że ma nieważne badanie techniczne auta. Nowe auto i to ten pierwszy przegląd po 3 latach od zakupu, także jej wyleciało. Termin upłynął jakoś 5 dni temu i tak sobie jeździła bez ważnego badania xD
Także od razu po pracy jadę do niej i do najbliższej Okręgowej stacji kontroli pojazdów.
Nigdy nie miałem takiej sytuacji bo zawsze wszystko w terminie z autem załatwiam. Także pytanie, czy jak
Także od razu po pracy jadę do niej i do najbliższej Okręgowej stacji kontroli pojazdów.
Nigdy nie miałem takiej sytuacji bo zawsze wszystko w terminie z autem załatwiam. Także pytanie, czy jak

źródło: 89876ce00a7494f4ed8ec2bd9f75539fd402201c6461eb5b6e8062592e0005cb
Pobierz
Od tygodnia wywala jeden z bezpieczników w rozdzielni.
Bezpiecznik odpowiada za gniazda w jednym z pokoi (są 4 gniazdka).
Instalacja ma 4 lata, tyle co dom.
Nie robiłem ostatnio żadnych prac remontowych.
- bezpiecznik wywala losowo, czasem po godzinie, czasem po 12h
- bezpiecznik wywala pomimo tego że nic nie jest podłaczone do gniazdek
- wymieniłem bezpiecznik na nowy (hager MBN116E Wyłącznik nadprądowy 1P B 16A Icn=6000A)
- dokręciłem wszystkie śrubki w rodzielni
- szukałem słabego punktu. Wykręciłem wszystkie cztery gniazdka i na włączonych korkach uderzałem w nie kijkiem i odginałem na boki, wkładałem też kija do puszki i tam też gmerałem, ponieważ są tam złączki wago. Nie powodowało to wywalenia bezpiecznika.
Nie mam już pomysłów co to może być i dlaczego bezpiecznik wywala bez jakiegoś konkretnego powodu (typu włącznie lampki nocnej). Będę wdzięczny za podpowiedź, co jeszcze mógłbym zrobić żeby znaleźć przyczynę.
#elektryka #instalacjaelektryczna #elektryk
Komentarz usunięty przez autora
Lub z żelazkiem pobiegaj i odpinaj od końca.
Bez elektryka raczej średnio sobie poradzisz
@mazat: to gdzieś jest zwarcie. Jak masz farta to gdzieś w gniazdu jest kabel z uszkodzoną izolacją i przy dociskaniu zwiera. Jak nie to albo gdzieś jest od*bane łącznie w ścianie i zmiękło, albo właśnie przewiercony kabel.
Przyjdzie fachowiec zrobi pomiar na 500V potem porozpina gniazda w którym fragmencie szukać.
@mazat:
źródło: comment_J3EFDby8GDlrXoXsNNTh5z4nIjT4KCwO
Pobierz