Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Przymierzam się z dziewczyną powoli do zakupu mieszkania/domu #krakow , patrzę na te oferty i tylko jedno słowo mi przychodzi do głowy

Oboje łącznie od roku zarabiamy +-30k brutto na UOP, wcześniej wiadomo mniej.
Oszczędzamy razem na wkład, od rodziców nic nie dostaniemy bo jest jak jest.
I teraz albo ciągle płacić 3.5k landlordowi albo 6.5k za samą ratę i do tego czynsz/koszty utrzymania, a w dodatku jeszcze myślimy o bombelku.
Jak żyć?

#nieruchomosci #kredythipoteczny #zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: straszne, wydacie niec ponad 20% zarobków na ratę i utrzymanie xD a resztę co będziesz robił kisił w skarpecie zamiast nadpłacać? Ceny nieruchomości są w c--j wysokie, kredytów też ale pisanie takich mingolskich wysrywow to tylko jakiś przyglup mógł wymyślić xD
  • Odpowiedz
@nairoht: Te 30k brutto to jakieś 20k na rękę, czyli rata to ponad 30% zarobków. Wciąż nieźle ale można już poczuć się niepewnie przy pogarszającym się rynku pracy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: sama rata 6,5k? czyli chcecie brać prawie milion kredytu? znajdźcie coś pod Krakowem albo nawet w Katowicach za połowę ceny i z takimi zarobkami będziecie mogli ostro nadpłacać.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
elastyczny-przeciwnik-38:

@mirko_anonim: straszne, wydacie niec ponad 20% zarobków na ratę i utrzymanie xD a resztę co będziesz robił kisił w skarpecie zamiast nadpłacać? Ceny nieruchomości są w c--j wysokie, kredytów też ale pisanie takich mingolskich wysrywow to tylko jakiś przyglup mógł wymyślić xD

@nairoht: Tutaj autor, nie mam pojęcia skąd ci się wzięło 20% zarobków, chyba nie uważałeś na matematyce, albo zarabiasz minimalną i wydaje ci się, że
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dziwisz się, że jest drogo ale i tak wszyscy się tutaj pchają. Jak chcecie kupić coś w miarę rozsądnej cenie to kupujesz za 1/2 albo za 1/3 za obwodnicą albo za którymś zjazdem z A4. W tym momencie w promieniu 50 kilometrów od Krakowa kupujesz dom do wejścia, z ogrodem, w cenie kawalerki w centrum.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Zrobisz jak chcesz to twoje życie ale nie polecam zakupu na spółkę z dziewczyną. Znam podobne historie i niestety nie mają dobrego zakończenia. Oczywiście życzę Wam jak najlepiej.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
mężny-anonim-64: Nie ma się co dziwić, 30k brutto to na Kraków jest nic. Może jakoś popracujcie nad tym żeby zarabiać więcej? U mnie z żoną mamy 65k brutto (też UOP bo jak sam wiesz to najlepsze rozwiązanie) i też pytam na wykopie jakie auto kupić bo masakra jest. Nikt nic nie wie! Także po 1 zwiększ zarobki.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
staranny-eksperymentator-9:

@mirko_anonim: jakbyś potrzebował pomocy z kredytem to działam na tym terenie.

@kozerus: Dzięki, na pewno się odezwiemy, ale pewnie dopiero jak kobicie przedłużą umowę na nieokreślony czas, bo do tego momentu sam bym nie chciał ryzykować, mimo że wiem że nawet z uopa nie tak trudno
  • Odpowiedz
@nairoht no cóż 1/3 całego dochodu idzie na samą ratę, myślę że spokojnie z opłatami wyjdzie to 40% jak nie lepiej moim zdaniem nikt nie powinien wydawać więcej niż 30% dochodu na mieszkanie, szczególnie, że to rodzina z dzieckiem i pewnie opcją za kolejne, tu od razu warto poruszyć temat że mieszkania w takiej Warszawie czy Krakowie gdzie można wychowywać 3 dzieci w godnych warunkach kosztują bańkę w górę, jasne można
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Miałem tylko na myśli że życie jest nieprzewidywalne. Życzę wam jak najlepiej ale wiem po sobie i moich znajomych jak się różne związki skończyły czy też nawet małżeństwa i w niektórych przypadkach jak wyglądał podział majątku czy też wspólny kredyt.
  • Odpowiedz