Wpis z mikrobloga

Wskaż przedmiot, usługę lub czynność, która w ostatnim czasie poprawiła komfort, zdrowie, bezpieczeństwo lub prywatność w Twoim życiu.

Od 4 lat rozmawiamy na tym tagu o wszelkich usprawnieniach życia. W skrócie: polecasz rzeczy, które udało Ci się wprowadzić do swojego życia, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania, z których również korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów na podstawie poleceń. Podziel się swoimi pomysłami i zapoznaj się z archiwalnymi wpisami na autorskim tagu #mirekmasterclass, których jest już kilka tysięcy. Tag obserwuje już ponad 5440 osób.

Dzisiaj ode mnie wakacyjny gamechanger:
Air Hint - Aplikacja, która przeanalizuje ceny biletów lotniczych i poinformuje, kiedy najlepiej je kupić na podstawie danych historycznych. Wystarczy, że wybierzesz kierunek i datę, a aplikacja poda Ci prognozy cen oraz umożliwi ustawienie powiadomień o najbardziej korzystnych ofertach.
Oczywiście to narzędzie, które bazuje tylko na przeszłych trendach i warto podchodzić z rezerwą do predykcji, ale w moim przypadku i u znajomych pozwoliło zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale też czas na samodzielnym śledzeniu cen i analizach. Niestety to jeszcze nie szklana kula ale wierzę, że komuś z Was pomoże w zarezerwowaniu fajnych wakacji :) dajcie znać jeżeli już korzystaliście!

Ominęły Cię rekomendacje z ostatnich wpisów? Oto przypomnienie:
1. Poduszka z łuską gryki - Od dłuższego czasu zmagałem się z bólami pleców, spięciami w okolicach karku i częstymi bólami głowy. Zainwestowałem już sporo pieniędzy w wizyty u fizjoterapeutów, które przynosiły tylko chwilową ulgę. Fizjo polecił mi, żebym wypróbował poduszkę z łuską gryki, a produkt był mi znany z tagu więc po mocnym researchu zdecydowałem się na zakup no i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Ból pleców nie przeszedł całkowicie bo prawdopodobnie nie jest od spania ale po zmianie poduszki na gryczaną - brak spięcia karku, szyi i znacznie rzadziej boli mnie głowa po przebudzeniu. Polecam, natomiast uwaga od fizjoterapeuty, aby nie wybierać najtańszych bo kluczowe znaczenie w tych poduszkach ma jakość łuski gryki (łuska nie może być spłaszczona, aby miała swoje prozdrowotne właściwości). Swoją posiadam z Terra Pillows

2. Usługa Polecony Do Skrzynki - Koniec stania w kolejkach na Poczcie Polskiej po odbiór awizowanych listów, ponieważ możesz wyrazić zgodę na umieszczanie listów poleconych w swojej skrzynce pocztowej. Tę usługę możecie włączyć całkowicie bezpłatnie i co najdziwniejsze w kontekście Poczty Polskiej to usługa działa naprawdę dobrze.

3. Menedżer haseł - Do tej pory miałem ustawione wszędzie takie samo hasło. Przestraszyłem się jak jednego dnia dostałem kilka powiadomień o tym, że ktoś próbował się zalogować na mojego Facebooka. Prawdopodobnie doszło do wycieku moich danych. Po researchu padło na menedżer haseł Bitwarden. Co najważniejsze jest on kompatybilny pomiędzy iOS, Android, Windows, ma nawet wtyczkę do przeglądarki, więc przede wszystkim jest prosty i intuicyjny w użytkowaniu co dla większości z nas będzie miało kluczowe znaczenie. Link do Bitwarden Po ostatnich wpisach dużo osób polecało jednak wybór Keepass zamiast Bitwardena, więc wybór pozostawiam Wam.

Jeżeli ten format Ci się podoba to zostaw plusa, aby widzieć kolejne wpisy z tej serii. W kolejnym wpisie zawołam wszystkich plusujących ten wpis.