Wpis z mikrobloga

Tama w Chinach jest tak ogromna, że spowalnia obrót Ziemi o 0,06 mikrosekundy — sprawiając, że każdy dzień jest odrobinę dłuższy

Tama Trzech Przełomów (Three Gorges Dam) ma ponad 180 metrów wysokości i 2 330 metrów długości.
To największa tama wodna na świecie, a ilość wody, jaką przemieszcza, ma mierzalny wpływ na obrót Ziemi.

Tworzy ona zbiornik o powierzchni aż 1 045 km² (około 400 mil kwadratowych), który rozciąga się na długości aż 600 km w górę rzeki Jangcy.

Zatrzymując ponad 39 bilionów kilogramów wody (czyli około 86 bilionów funtów), tama przesuwa znaczną masę na powierzchni planety, co ma wpływ na rozkład masy Ziemi i jej rotację.

Wpływ Tamy Trzech Przełomów na obrót planety jest porównywalny z efektami wielkich trzęsień ziemi czy topnienia lodowców, które również powodują przemieszczenie masy na Ziemi. Jednak w przeciwieństwie do tych naturalnych zjawisk, tama stanowi stałe i ciągłe źródło takiego przesunięcia.
#gruparatowaniapoziomu #chiny #ciekawostki
3x32 - Tama w Chinach jest tak ogromna, że spowalnia obrót Ziemi o 0,06 mikrosekundy ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 171
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

0,06 mikrosekundy — sprawiając, że każdy dzień jest odrobinę dłuższy

@3x32: to teraz wiem skąd to moje zmęczenie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

a co dopiero jak zrobią w tybecie ten zalew na 900gwh
  • Odpowiedz
  • 43
P--------y. Zapisane to jest tak jakby za x lat dzień trwałby dwa dni ze względu na tame. Nigdzie masy nie ubyło na ziemi ani nie przybyło.
  • Odpowiedz
@suze chodzi o skupienie dużej masy w jednym miejscu, i brak równowagi po drugiej stronie

No i skala - jedna sekunda ma milion mikrosekund. Przy zmianie o 0,06 mikrosekundy na każdy obrót wokół własnej osi doba wydłuży się o minute już za około 2,74 milionów lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mnie bardziej ciekawi jak to wyliczono, takie mikroróżnice
  • Odpowiedz