Aktywne Wpisy

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam problem z moją dziewczyną. Mieszkamy już razem od roku sami. Ona jest dosyć zżyta z rodziną (co jest okej) ale wychodzi ostatnio tak że co tydzień w weekend jest jakaś okazja żeby jechać odwiedzić jej rodziców. A to grill, a to komunia, a to na kawkę. Problem jednak w tym że moje sygnalizowanie że np. nie mam ochoty któryś tydzień z rzędu jechać w sobote/niedziele na pol
Mam problem z moją dziewczyną. Mieszkamy już razem od roku sami. Ona jest dosyć zżyta z rodziną (co jest okej) ale wychodzi ostatnio tak że co tydzień w weekend jest jakaś okazja żeby jechać odwiedzić jej rodziców. A to grill, a to komunia, a to na kawkę. Problem jednak w tym że moje sygnalizowanie że np. nie mam ochoty któryś tydzień z rzędu jechać w sobote/niedziele na pol

Arbuzlele +183
Tama Trzech Przełomów (Three Gorges Dam) ma ponad 180 metrów wysokości i 2 330 metrów długości.
To największa tama wodna na świecie, a ilość wody, jaką przemieszcza, ma mierzalny wpływ na obrót Ziemi.
Tworzy ona zbiornik o powierzchni aż 1 045 km² (około 400 mil kwadratowych), który rozciąga się na długości aż 600 km w górę rzeki Jangcy.
Zatrzymując ponad 39 bilionów kilogramów wody (czyli około 86 bilionów funtów), tama przesuwa znaczną masę na powierzchni planety, co ma wpływ na rozkład masy Ziemi i jej rotację.
Wpływ Tamy Trzech Przełomów na obrót planety jest porównywalny z efektami wielkich trzęsień ziemi czy topnienia lodowców, które również powodują przemieszczenie masy na Ziemi. Jednak w przeciwieństwie do tych naturalnych zjawisk, tama stanowi stałe i ciągłe źródło takiego przesunięcia.
#gruparatowaniapoziomu #chiny #ciekawostki
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz@3x32: to teraz wiem skąd to moje zmęczenie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
a co dopiero jak zrobią w tybecie ten zalew na 900gwh
@3x32: co to jest za bełkot? czy to ja nie ogarniam?
@Pesa_elf: skopiował bezmyślnie z reddita/llma
źródło: tama trzech ułomów
PobierzNo i skala - jedna sekunda ma milion mikrosekund. Przy zmianie o 0,06 mikrosekundy na każdy obrót wokół własnej osi doba wydłuży się o minute już za około 2,74 milionów lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mnie bardziej ciekawi jak to wyliczono, takie mikroróżnice