Wpis z mikrobloga

Czwartkowa noc była jedną z lepszych na astrofotki. Brak wiatru i bardzo dobry seeing, szkoda tylko, że Księżyc nie był w nowiu.
Wybrać w pole się nie mogłem, więc wyszedłem przed klatkę i zapolowałem na Jowisza. Jeden z ostatnich tej wiosny, bo coraz później robi się ciemno, a Jowisz schodzi coraz to niżej. Nie wiem czy to najlepsza minuta z materiału jaki nazbierałem, bo jeszcze wszystkiego nie obrobiłem (i nie wiem kiedy znajdę na to czas), ale wyszedł tu całkiem ładnie. Chwalę się.

SCT 200/2000 + ASI678, najlepsze 25% z 12k klatek.

#astronomia #astrofoto #astrofotografia
BassGru - Czwartkowa noc była jedną z lepszych na astrofotki. Brak wiatru i bardzo do...

źródło: 20_38_34_pipp_d0_P25_rs6x2

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Czwartkowa noc była jedną z lepszych na astrofotki. Brak wiatru i bardzo dobry seeing, szkoda tylko, że Księżyc nie był w nowiu.

@Antybristler: No wiadomka, tak samo jak light pollution, no chyba ze sie prosto pod lampą rozstawisz :D Ogólnie o nocce mówiłem. Jak mi kumpel wysłał klatkę z komentarzem "600s na luźno" to dawno takich małych gwiazd nie widziałem :) Ziomeczki do 1 czekały, żeby zacząć palić foty, a
BassGru - >Czwartkowa noc była jedną z lepszych na astrofotki. Brak wiatru i bardzo d...

źródło: Zdjęcie WhatsApp 2025-04-04 o 01.45.21_4de4e385

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@bgalazka186: Z telefonu przez lornetkę czy mały refraktor? Tak zgaduję po tym fioletowym refleksie z lewej - on jest prawdopodobnie od diody podczerwonej z telefonu. Jak się bawię czasem w projekcję przez takie śmieszne trzymadło do smartfonów to zaklejam taśmą izolacyjną z kawałkiem papieru inne aparaty i tę diodę właśnie :)
  • Odpowiedz
@BassGru z ręki, telefonem przez refraktor 50 350 i brudne okno :D
Właśnie ten refleks chyba bardziej wynika z nie dość wyciemnionego otoczenia, bo miałem go tylko przy jednej serii
  • Odpowiedz