Wpis z mikrobloga

Mój pararozwoj na przestrzeni 30 lat życia wyglądał tak że najpierw myslalem ze jak jest król to rządzi krajem. Później przez większość dorosłego życia wierzyłem w te mityczne interesy, siły naciskające na władze i uważałem że nawet w systemie prezydenckim jakoś tak te wszystkie siły działają że prezydent ostatecznie robi to czego te siły naturalnie wymagają. Od jakichś 3 lat cofam się do tego co uważałem mając lat 12 że jednak te ten mityczny chlod analityków i rozbijanie gówna na atomy to jest tylko wlasnie rozbijanie gówna na atomy i daje takie 70% że taki prezydent USA na prawdę może być małpą która po prostu robi małpie rzeczy. Ciekawi mnie jak wy myślicie, bo ja czuję się ostatnio totalnie glupi jak widzę to wszystko.
#gielda
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jestem_robotem123:
Cynik i psychopata, ale mówię Ci mordo on dobrze robi, bo chce żeby zwykłym ludziom się lepiej wiodło, i by mieli tanie jajka, serio. Tu nie chodzi o jego ego, to strategiczne podejście, i on jest zawsze 10 krokow do przodu, ale my tego nie rozumiemy, bo to wyższa szkoła jazdy.
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123: Twój powrót do założeń dzieciaka huśtającego się na huśtawce wynika raczej z emocji, nie chłodnej logiki - tak zakładam. To zawsze są siły które wpływają na kierunek działań, bo siły=kapitał=władza. Trump po prostu reprezentuje świeższy kapitał, no i ma większą autonomie. Po za tym nie zrozumieny tego nigdy w pełni, bo to zbyt skomplikowane, za dużo zmiennych i wpływowych graczy - tym bardziej z perspektywy planktonu.
  • Odpowiedz
wynika raczej z emocji, nie chłodnej logiki

@Rustex2: to ostatnie co bym sobie zarzucil, więc to nie to. Znam się na ekonomii, pracuje jako analityk w banku inwestycyjnym, interesuje się tematem na co dzień i po prostu to co on robi nie ma absolutnie żadnego sensu z punktu widzenia dobrostanu USA, daje jakies 5% ze jednak ma i to ja czegoś tu nie kumam. Cały ekonomiczny swiat wtedy też by
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123: Reprezentuje władze, zwiększa jej wpływy i wzmacnia świeży kapitał (ai, nowe technologie) - to wynika z mojego komentarza. Jak widać z exela mu wyszło, że wcześniejszą trajektoria działań USA dąży do osłabienia tych rzeczy. Teraz boli, ale co będzie za 20 lat?
  • Odpowiedz
Teraz boli, ale co będzie za 20 lat?

@Rustex2: brzmi jakbys wychoszil od tezy ze robi dobrze dla usa i za wszelką cenę chciał w to wierzyć bez żadnego uzasadnienia. Bo jak mam inaczej rozumieć "teraz boli, ale co będzie za 20 lat?"
No prawdopodobnie za 20 lat będzie jeszcze gorzej jeśli żaden prezydent nie wycofa się z tych idiotyzmow.
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123: Bo tak zakładam, chce w to wierzyć, bo to dobre i dla mnie i mojego środowiska. Może będzie gorzej, może lepiej, każdy przez upadkiem uważa, że nie jest tak źle. Ale obecna władza w USA ma strategie, realizuje ją - co z tego wyniknie? Zobaczymy, w dłuższym terminie.
  • Odpowiedz