Wpis z mikrobloga

Trochę odbiegając od tematu spadków na giełdach, choć też nie za daleko ... pytanie, szanowne grono inwestorów. Otóż. Mam problem ze stop lossami i bardzo kombinuję, żeby utrzymywać pozycję, gdy ta już generuje stratę. Najczęściej przesuwam albo usuwam SL.

Takie podejście raz się sprawdzało, innym razem nie, podobnie jak SLy - raz mi tyłek uratowały, a innym razem wywalało mi pozycję za wcześnie.

Jakkolwiek to zabrzmi - problemem jest głowa i to, że z własnej woli trudno mi zgodzić się na oddanie forsy, więc walczę do upadłego. Nie wiem, co dalej z kursem, więc domyślnie wierzę, że się uda.

I jeszcze jedna rzecz, która mnie martwi. Dość często moje pozycję generują gigantyczne straty (zwykle niezrealizowane), żebym potem zgarniał kasę stanowiąca 10-20% tego, ile wynosiła strata w najgorszym momencie. To nie powinno tak działać, prawda?

Gdybyście mogli poratować, jakąś radą, jak mogę zmienić albo wypracować sensowniejsze metody na granie, to będę bardzo wdzięczny. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda #trading
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lysowsky: ustal żelazną zasadę ile jesteś gotów stracić na sl, trzymaj się jej, nawet jak nagle kurs zmieni kierunek po wywaleniu. Skoro coś obstawiałeś, że pójdzie w "twoim" kierunku, a poszło inaczej, to warto się zastanowić, czemu tak się stało. Musisz przyjąć, że tracenie na części pozycjach to część traidingu, to nie zbawa w typowanie samych idealnych strzałów, bo skończysz prędzej czy później na zerowaniu konta. I największy banał, brak
  • Odpowiedz
  • 0
@utilek: właściwie to mój sposób jest dość podobny, jednak dość często dochodzi do takich kwiatków, że w puli zamykanych pozycji mam ... np. kontrakty ze stopą zwrotu < -100%.
  • Odpowiedz
  • 0
@lysowsky jakie znow kontrakty? Grasz na dzwigni i instrumentach pochodnych? To nie dziwne, ze Cie zmiata z planszy ;) Dopiero jak jestes w stanie zarabiac na rynku spot i tam umiesz zarzadzac ryzykiem i swoimi emocjami, to mozna ewentualnie probowac innych rozwiazan. Te ostrzezenia maklerow mowiace o tym, ze 75% klientow traci hajs to nie sciema ;)
  • Odpowiedz
  • 0
Grasz na dzwigni i instrumentach pochodnych

@utilek: tak, jestem świadomy, jak działają te instrumenty.

jak jestes w stanie zarabiac na rynku spot i tam umiesz zarzadzac ryzykiem i swoimi emocjami, to mozna ewentualnie probowac innych rozwiazan

@utilek: myślę, że masz sporo racji, a jednocześnie - nie. I tu, i tu gra toczy się na tym samym rynku, więc lekcje wyniesione z obrotu instrumentami bazowymi oczywiście są nieocenione. Ale.
  • Odpowiedz
  • 0
@lysowsky jak szukasz emocji, to idź pograć do kasyna albo na jakichs shitcoinach krypto ;) inwestowanie to systematyczny proces, ktory powinien byc jak najbardziej wyprany z emocji. A co do podejmowania zlych decyzji - niektorzy doradzaja prowadzenie dziennika inwestycji w ktorym sie zapisuje dlaczego wszedles w dana pozycje, co czules, jak myslales ze sie rozwinie itd. I potem analizowanie tego po czasie.
  • Odpowiedz
  • 0
jak szukasz emocji, to idź pograć do kasyna

@utilek: nie masz pojęcia, jak bardzo chciałbym nie czuć większych emocji w związku z graniem. Próbuję nad tym pracować.
A do kasyna nie zamierzam iść, bo jednak celem jest coś wygrać. ( ͡º ͜ʖ͡º)

A za radę z dziennikiem bardzo dziękuję, przetestuję.
  • Odpowiedz