Wpis z mikrobloga

Jeśli kogoś kusi żeby kupić na dołku bo "przecież zawsze odbija" to przypominam że nie mamy tu do czynienia z jakimś chwilowym kryzysem który minie, tylko z wywróceniem do góry nogami całego powojennego systemu opartego na wolnym handlu z USA jako gwarantem na czele.

Jeśli pomarańczowy nie blefuje i rzeczywiście chce wracać do izolacjonizmu i państwa minimum rodem z wczesnego XIX wieku to USA czeka głęboka recesja a wasze ETF'y i inne wynalazki poszły sie wlasnie j---ć

#usa #gielda
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 227
przypominam że nie mamy tu do czynienia z jakimś chwilowym kryzysem który minie, tylko z wywróceniem do góry nogami całego powojennego systemu opartego na wolnym handlu z USA jako gwarantem na czele.

@OddajButa123 typowa gadająca głowa z telewizora przy każdym spadku/kryzysie.
  • Odpowiedz
@OddajButa123: Też mi się tak zdaję. To nie jest zwykły korekta po covidzie że po wszystkim wracamy do handlu i razem wspólnie odbudowujemy gospodarkę. Ja sam popełniłem błąd że kupiłem sp500 prawie na górce i zastanawiam się nad sprzedażą nawet ze stratą prawie 20%. U sterów usa jest niestabilny, niebezpieczny człowiek więc nikt nie wie ile jeszcze poleci. Prawdopodobnie cofamy się właśnie do epoki izolacjonizmu jak piszesz
  • Odpowiedz
  • 16
typowa gadająca głowa z telewizora przy każdym spadku/kryzysie.

@jonzi: problem w tym, że to nie jest kryzys a zmiana całego systemu globalnej gospodarki opartej na wolnym handlu (o ile rudy nie blefuje), amerykańskie spólki nie będą już mogły rosnąć w nieskończoność bo będą działać w obrębie zamkniętej amerykańskiej bańki okrążonej z każdej strony cłami
  • Odpowiedz
@OddajButa123: No napewno, tak będzie. Ameryczka sie zamknie sama w sobie. Bo jej sie tak opłaca zrobić cnie? Wcale nie chodzi o to żeby wynegocjować lepsze deale z całym światem. Tylko żeby zaorać ameryke. Też tak myśle. Koniec prymatu prymatów prymatu prymatowi, drabinka eskalacyjna blablabla. Za rok będe płacił juanem za baryłke ropy. A, i żólty konia w sanie napoii tak mi babcia mówiła( w sumie już od dawna poi).
  • Odpowiedz
Ameryczka sie zamknie sama w sobie. Bo jej sie tak opłaca zrobić cnie? Wcale nie chodzi o to żeby wynegocjować lepsze deale z całym światem.

@Torqux: tak tak, genialny strateg, szachy 5D. Już to słyszeliśmy.
  • Odpowiedz
  • 13
@OddajButa123 to zupełnie jak covid, zapowiadana epidemia na miarę hiszpanki, ludzie mieli umierać milionami a wszyscy wiemy jak się to skończyło

Na giełdzie za dużo ludzi ma pieniądze żeby to padło tak o, z powodu decyzji jednego człowieka.
  • Odpowiedz
@jonzi: krew się leje, typowa korekta po dużych wzrostach, ach te emocje 😄 z parę miesięcy wielu będzie żałować dzisiejszych decyzji lub ich braku
  • Odpowiedz