Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siema wielkie chłopy. Od 3 tygodni chodzę na siłownię, wcześniej nigdy nie miałem do czynienia z żadnymi siłowymi sportami i nie chciałbym się za szybko r------ć. Co w pierwszej kolejności do poprawy na ławie żeby było bezpiecznie?

Z rzeczy, które zauważyłem na nagraniu to mam wątpliwości co do chwytu czy nie obciąża za bardzo nadgarstków? Niby staram się łapać tak jakby dłonią na skos żeby sztanga była bliżej nasady nadgarstka przy kości łokciowej a troche dalej od nasady przy kciuku i ogólnie nadgarstki mnie nie bolą ale wydają się dziwnie wygięte w porównaniu do tego co na yt oglądałem.

Druga sprawa, która mnie nurtuje to trajektoria sztangi przy ruchu do góry. Z jednej strony dużo osób mówi, że podczas całego ruchu sztanga powinna być idealnie nad łokciem, z drugiej niektórzy mówią, że dopuszczalne jest lekkie cofnięcie sztangi w stosunku do łokcia żeby łatwiej z powrotem wypchnąć ją nad barki z klaty. U mnie ewidentnie łokcie są trochę z przodu i teraz pytanie czy powinienem się już ustawiać w kolejce w NFZcie po nowe łokcie czy to jednak akceptowalne?

#mikrokoksy #silownia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siema wielkie chłopy. Od 3 tygodni chodzę na ...
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@In_thrust_we_trust: bo to tak wygląda jakby wyciskał trzymając sztangę podchwytem xD

@mirko_anonim jak dla mnie ułożenie sztangi w dłoni będzie złe dla nadgarstków przy większym ciężarze i chyba wyciskasz bardzo wąskim chwytem jak na swoje warunki fizyczne, nie istnieje też u ciebie coś takiego jak mostek ani leg drive

wydaje mi się też że jakbyś chciał fajnie wyciskać to musiałbyś poszukać innej ławki bo tutaj takim wąskim chwytem na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: na pewno na yt znajdziesz kompleksowe filmiki z techniką ławki. To na co ja bym zwrócił uwagę to:
- popraw pozycję na ławce tak żebyś wynosząc sztangę miał gryf na wysokości oczu a nie brody. Potem masz mało miejsce na prowadzenie bo zaraz walniesz w stojak.
- postaraj się wygiąć aby stworzyć łuk. Ja to robię tak że łącze to z punktem wyżej. Leżę tak że mam gryf na
  • Odpowiedz
dużo osób mówi, że podczas całego ruchu sztanga powinna być idealnie nad łokciem

@mirko_anonim: p---------e

Jedyne co bym dołożył to mostek + praca nogami bo wygląda jakbyś ich w ogóle nie używał. Dodatkowo, spróbuj trochę szerszych chwytów, może Ci podpasuje.
  • Odpowiedz