Wpis z mikrobloga

Miasto Wiedeń obecnie przekształca parking przy słynnym Naschmarkt w zieloną przestrzeń dla ludzi. Miejsca parkingowe są przekształcane w parki i place. Zakończenie przekształcenia jest zaplanowane na jesień.

źrodło https://www.facebook.com/immdesignlab.polimi

#urbanistyka #ciekawostki #austria #wieden
CrazyZdzich - Miasto Wiedeń obecnie przekształca parking przy słynnym Naschmarkt w zi...

źródło: 488656415_1234232572040905_1733911542765253946_n

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CrazyZdzich: Tego właśnie chce lewacki dupiarz Bążur Czaskowski, żeby was pozamykać w 15-minutowych parkach i kazać wam spacerować jak na spacerniaku w więzieniu zamiast jeździć samochodem jak biały człowiek europejczyk. Niby planeta płonie, a oni łatwopalne drzewa sadzą p----y! UŚMIECHACIE SIĘ?
  • Odpowiedz
@CrazyZdzich: na obrazku wygląda fajnie, ale w praktyce? Ludzie tymi samochodami jeżdżą dla frajdy czy dlatego, że muszą dojechać do pracy, do szkoły dzieci zawieźć, do sklepu, do urzędu etc.? Ja tam się nie uważam za samochodziarza, jak jest to opłacalne czasowo to korzystam ze zbiorkomu, ale w 90% przypadków lepiej jest jechać samochodem i doceniam ten wynalazek, a mieszkam w GOPie i tutaj transport publiczny działa jako tako. Ale
  • Odpowiedz
@chromypies Mysle, że trzeba tutaj konkretnie patrzeć na dane miasto.
W Warszawie likwidacji parkingów sobie nie wyobrażam, ale taki Berlin na przyklad ma świetną komunikację miejską (autobusy, metro i pociągi). Jakiś czas temu odwiedziliśmy miasto na kilka dni samochodem i podczas pobytu poruszaliśmy się wyłącznie zbiorkomem, bo było to wygodniejsze. Likwidacja parkingów wiele by nie zmieniła.
  • Odpowiedz
@CrazyZdzich: wygląda to pięknie, ale też to jest powód dla którego NIGDY (podkreślam to specjalnie) nie zamieszkam ani nie będę pracował w centrum jakiegokolwiek większego miasta. Komunikacyjnie jest to r--ź i dno. A centrum odwiedzam raz na miesiąc w niedziele jak są darmowe parkingi.
  • Odpowiedz
  • 23
@CrazyZdzich Piękna wizja. Tak się wzruszyłem że normalnie się popłakałem. Najbardziej mi się podoba wizja tego że ludzie nie będą musieli już dojeżdżać do pracy i dzięki temu będą mieli czas na spacery po parku. skoro ci debile, samochodziarze-karierowicze samotnego nie rozumieją to oczywiste jest że trzeba ich do tego zmusić.
  • Odpowiedz
  • 28
@CrazyZdzich mieszkam w Holandii na takim osiedlu gdzie samochodów praktycznie brak. Sam auto wyrejestrowałem bo nie potrzebuje, wszędzie rowerem jest szybciej i parkujesz gdzie chcesz. Poza tym taka infrastrukturę się docenią jak się ma male dzieci, nie strach ich puścić samopas na ulicę bo prędzej je rower przejedzie niż auto, inna klutrura jazdy też pewnie ma wpływ na to
  • Odpowiedz
udzie tymi samochodami jeżdżą dla frajdy czy dlatego, że muszą dojechać do pracy, do szkoły dzieci zawieźć, do sklepu, do urzędu etc.?

@chromypies: Czasami ludzie wcale nie jeżdżą tymi samochodami po mieście, tylko jeżdżą nimi w różne trasy poza miasto, a tam parkują bo tam mieszkają. W ten sposób osoby które potrzebują samochodu do różnych celów, nawet zupełnie niezwiązanych z jazdą po mieście, są wypychane z centrum.
  • Odpowiedz
@eMaTee: No to zależy od tego co robisz w życiu prywatnym i jak spędzasz wolny czas. Ja nie potrzebuję auta w mieście, w którym mieszkam, ale z niego nie zrezygnuję nigdy, bo 20-30 tys. rocznie robię w trasach: weekendy, święta, urlopy... Raz spróbowałem polecieć samolotem i opierać się na transporcie publicznym, to skończyło się na drogim i gównianym samochodzie z wypożyczalni. A sama podróż samolotem też nie była wcale mniej
  • Odpowiedz
@Trabancik Byłem kilka lat temu. Metro, tramwaj, autobus. Jesteś w kilkanaście minut na drugim końcu miasta. Wszędzie parki, skwerki, fontanny. Na budynkach administracyjnych kwiaty w donicach.
Czysto, pięknie.
Chyba jedyne miasto gdzie mógłbym mieszkać.
  • Odpowiedz
Czemu na tych symulacjach z parku, nie ma nigdy palaczy papierosów, bezdomnych meneli, biegających luzem psów?
  • Odpowiedz
@CrazyZdzich: trzeba wspomnieć, że wiedeń ma 6 nitek metra, do tego połączenia stylu SKM, tramwaje, autobusy.

A to wszystko za 1eur dziennie - 365eur rocznie.

Posiadanie tam samochodu to głupota, bo dłużej jedzie się samochodem niż komunikacją. Do tego przed prawie każdym początkiem i końcem metra masz park&ride parking. za 4 eur dziennie.

Więc zanim ktoś zacznie wojować z parkingami, niech zacznie od ogarnięcia komunikacji miejskiej, bo ta nasza to
  • Odpowiedz
Ludzie tymi samochodami jeżdżą dla frajdy czy dlatego, że muszą dojechać do pracy

@chromypies: Chyba nigdy w Wiedniu nie byłeś. IMO najlepszy zbiorkom w Europie, ale nie byłem w Wielkiej Brytanii, gdzie podobno jest jeszcze lepszy.
  • Odpowiedz
@new-object nie do końca jest tak jak piszesz, mieszkam 10 Lat w tym mieście i kiedyś swoje majac auto, motor, auto firmowe żony i tak często jeździliśmy z żona metrem bo nie trzeba bylo szukac parkingu w centrum, ale teraz od kilku lat mając 2 dzieci nie używam juz wgl komunikacji. Tak wiec jak jesteś singlem albo parą to sobie można śmigać autobusami czy metrem bo faktycznie jesteś elastyczny, ale jak
  • Odpowiedz