Wpis z mikrobloga

Czy jest tu jakiś ekspert od #siecikomputerowe i #windows #windows11 ?

Otóż po włączeniu VPNa (obojętne czy OpenVPN czy Wireguard) automatycznie tracę internet (zasięg i połączenie z Wifi się nie zmienia), więc klient VPN nie może nawet wysłać handshake do serwera i o jakiś pingach itd. nie ma nawet mowy.

Wyłączenie Firewalla nic nie daje. Pliki konfiguracyjne vpn są okej. Nie mam już pomysłu czy to jakiś błąd w Windowsie, jakiś inny program blokuje mi VPN, czy o co chodzi. Co ciekawe, problem pojawił się z dnia na dzień.

Podpowiedzi i wskazówki AI (Claude, Grok, ChatGPT, Gemini) nic nie dają.

#internet #vpn #wireguard #openvpn #komputery
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@murdoc: sprawdzone, nikt ich nie dotykał, nic nie było w nich zmieniane i działały miesiącami. Jest to na tyle dziwne, że nagle po włączeniu obu VPNów (wireguard oraz OpenVPN), patrząc po route, to wygląda to tak jakby od razu całe połączenie leciało przez VPN, zanim klient wyśle handshake.

Nie mam żadnego pomysłu co to może być i jedyne co zaraz zrobię, to odinstaluję Wireguarda i OpenVPN, zainstaluję ponownie i utworzę
  • Odpowiedz
Czyli jeśli dobrze rozumiem, to wysylane są pakiety handshake, dns i nic nie wraca? Chcialbym mieć fizycznie do tego dostęp, pogrzebałbym. Chociaż nie zazdroszczę problemu...
  • Odpowiedz
@Zapaczony: Skoro tracisz internet to zmienia ci się default route. Na początek nie tuneluj całego ruchu do internetu, tylko podsieć z VPNa. W przypadku wireguarda w AllowedIPs wywal 0.0.0.0/0 i wpisz tam swoją podsieć z wireguarda. Potem zobacz czy możesz pingować serwer w podsieci VPN.

Gdzie masz ten serwer postawiony, jakiś VPS? jak tak to zobacz też czy masz włączony IP forwarding i czy masz dobre wpisy do src nat
  • Odpowiedz
  • 0
@DeltaFosBeta @gentooman: @murdoc problem polega na tym, że wszystko śmigało od wielu miesięcy bez żadnego problemu. Ani przez sekundę nigdy nie pojawił się żaden problem z żadnym VPNem i nic w żadnych ustawieniach nie było nigdzie zmieniane od tamtej pory, a już tym bardziej po stronie serwera, bo na niego się nawet nie logowałem od ponad miesiąca.

Najdziwniejsze dla mnie jest to, że w tym samym momencie przestały
  • Odpowiedz