Wpis z mikrobloga

Landlordzi na forum: "Jak wprowadzą kataster to podwyższam najem"
Landlordzi gdy kataster: "Proszę, błagam, wynajmij moje mieszkanie bo zbankrutuję, obniżę Ci ratę o połowę i dam 3 miesiące gratis"

#nieruchomosci
Bejro - Landlordzi na forum: "Jak wprowadzą kataster to podwyższam najem"
Landlordzi ...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 402
@Bejro: Dokładnie tak. Kataster przede wszystkim uwolniłby ogromny zasób pod najem PKC, który teraz sobie kiśnie jako pustostany. A takie Midele nie trzymałyby oferty miesiącami tylko z marszu godziły na najlepszą ofertę, którą daje rynek.
  • Odpowiedz
Kataster to tylko początek. Powinna w następnej kolejności zostać uregulowana kwestia prawa pasożytów, którzy nie chcą płacić za wynajem. A dokładniej kwestię ich eksmisji, bo obecnie państwo Polskie umywa ręce a nawet idąc dalej, to przeszkadza właścicielom w odzyskaniu ich własności.
  • Odpowiedz
@Bejro: Powinno jeszcze być tak jak w Niemczech - nie zrobiłeś renowacji mieszkania, nie odmalowałeś ścian, nie wstawiłeś nowych okien/mebli? Nie masz prawa podnosić kwoty wynajmu o więcej niż np. 5-10%.
  • Odpowiedz
@Bejro: niestety nikt nie wprowadzi katastru, bo posłowie mają po parę/ paręnaście mieszkań. Nie po to są w rządzie, żeby na siebie kręcić bat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bejro: była też podobna ale odwrotna sytuacja:

Księgarnie: Obniżcie VAT na ebooki to będą tańsze
Księgarnie gdy obniżono VAT: i cyk piniondz dla nas a ebooki będą droższe od fizycznych książek bo nie zajmują miejsca w magazynach
  • Odpowiedz
@Bejro: Jakby problemem był brak mieszkań to by trzeba było ostro budować. Ale mieszkania są.

Problemem są puste mieszkania trzymane jako lokata kapitału. Mieszkanie nie może być inwestycją jak papier wartościowy, do tego nieopodatkowaną.
  • Odpowiedz
@Bejro: @mickpl Stawiam euro przeciw kasztanom, że jak wejdzie kataster w Polce to będzie obowiązywał tylko prywatnych posiadaczy nie obejmując podmiotów gospodarczych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bejro:
Ja naprawdę chciałbym to przerzucenie podatku zobaczyc w sytuacji w której ktoś kupuje mieszkania hurtem jak Donatan xd
"tak Panie wynajmujący proszę mi zapłacić za wynajem 28737zl miesiecznie bo ja mam dużo mieszkań a podatek jest progresywny. Dlaczego się pan śmieje?" XD
  • Odpowiedz