Wpis z mikrobloga

• 105
@przegro_pisarz:

logika pokroju: czemu memcen wyznawca wolnego rynku i płatnych studiów skorzystał z państwowych studiów i państwowych akademików?

bo może
  • Odpowiedz
  • 13
@przegro_pisarz:

a wszyscy anarchokapitaliści którzy wspierają skrajny wolny rynek wspierają państwo socjalne korzystając z publicznych dróg, służby zdrowia i edukacji.

Dalej chcesz ginąć na tym wzgórzu?
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: czyli kraj się będzie zadłużał w nieskończoność, ciekawe gdzie przeniesiesz produkcję kraju jak każda firma już się przeniosła do jakiegoś kraju 3 świata żeby zmniejszyć koszty, kto będzie spłacał ten dług, w jaki sposób go zmniejszysz?
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: o ile ja jestem przeciwnikiem taryf to mam niezłe zdziwko, że w 2025 socjaliści nagle są przeciwko protekcjonizmowi i ochrony rodzimych firm na rzecz wolnego handlu :D

No ale przede wszystkim to ten obrazek jest przekłamany. Owszem, wojna handlowa w 1930 była faktem, ale @ossprime mówi o Republikanach, a FDR doszedł do władzy w 1933 i wcale ich nie zniósł :) Tylko to nie tyle Amerykanom odwaliło co
  • Odpowiedz
czemu memcen wyznawca wolnego rynku i płatnych studiów skorzystał z państwowych studiów i państwowych akademików?

bo może

@Need: czemu antyszczepionkowiec się zaszczepił?

• Odpowiedz
logika pokroju: czemu memcen wyznawca wolnego rynku i płatnych studiów skorzystał z państwowych studiów i państwowych akademików?

bo może

@Need: zapomniałeś tej części gdzie się tasował że prywatne mają lepszy poziom. Ale rozumiem że dla konfederaty ambicja rzecz obca.
  • Odpowiedz
1928 was last time Republicans had the White House, the House and the Senate.

The Great Depression was in 1929.

@ossprime: Przeciez to nieprawda. Choćby w tym stuleciu mieli w 2016 I 2004. To nieprawda, że przed 2024 wygrali wszystko dopiero sto lat wcześniej.
  • Odpowiedz
A co do XIX wieku to już w ogóle x k---a d bo akurat przeciwko taryfom to były stany południowe (niewolnictwo, wojna secesyjna, mówi to coś panu?) Właściwie to wojna secesyjna obok niewolnictwa toczyła się dlatego bo Północ nie chciała wolnego handlu ze światem, a Południe tak

@LifeReboot: bzdura, niewolnictwo było głównym motorem wojny secesyjnej i żadne taryfy nie miały na nią wpływu. Powielasz mit ludzi od tak zwanego "lost
  • Odpowiedz