Wpis z mikrobloga

Obniżenie składki zdrowotnej dla JDG. Czyli kolejna dyskryminacja ludzi na etacie. Nagle nie ma problemu z kosztem takiego rozwiązania. Nagle 4.6mld PLN rocznie mniej na służbę zdrowia nie jest problemem. A czemu? Bo różnicę pokryje Skarb Państwa. Tak, za obniżkę składki zdrowotnej dla JDG (w tym dla pseudoetatów) zapłaci nie kto inny jak podatnik.

Można? Można.

Nawet nie wiem jak otagować ten sukces koalicji rządzącej. Chyba pora przejść na B2B i kontynuować systemową patologię

#polityka
labedziejowski - Obniżenie składki zdrowotnej dla JDG. Czyli kolejna dyskryminacja lu...

źródło: 1000010187

Pobierz
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 304
@Ravau23: rozumiem, że jak założę jdg to mój organizm się zmienia i nie potrzebuję służby zdrowia tak jak etatowiec. Nagle organizm przekształca się w mutację B2B, jest zdrowy niczym ryba i nie ma żadnych dolegliwości, więc nie musi płacić tyle samo co chorowici etatowcy
  • Odpowiedz
@labedziejowski: przecież dobrze wiesz o tym że jak jesteś chory to idziesz prywatnie bo na NFZ się nie doczekasz. Dlaczego mam płacić zawyżoną stawkę zdrowotną w momencie kiedy realizuję długi projekt koszta mam w jednym miesiącu a kasę dwa miesiące później? Dlaczego mam płacić podatek VAT o niezapłaconych faktur a nie dostawać za nie kasę do 10?
  • Odpowiedz
przecież dobrze wiesz o tym że jak jesteś chory to idziesz prywatnie bo na NFZ się nie doczekasz.

@Ravau23: Na przeszczep czy chemioterapię też idziesz prywatnie?
  • Odpowiedz
@washington: No nie chorują, bo nie mogą, za to szybciej umierają xD Znam takie przypadki ze swojego toczenia, a i statystyki pokazują, że zdrowie przedsiębiorców jest łagodnie mówiąc poniżej średniej, ale na ich własne życzenie.

@Ravau23: A kto takiemu nauczycielowi broni iść na B2B? Oh wait, może przepisy...No i zapomniałem, że wszyscy przedsiębiorcy już pokończyli szkoły, więc nauczyciele nie są już potrzebni. Serio, co w waszym procesie socjalizacji
  • Odpowiedz
@Catacombe: byłem na sor ze złamaniem palca i skończyło się na prywatnych wizytach żeby naprawić to co zepsuli tam. Palec do końca życia będę miał krzywy
  • Odpowiedz
@Ravau23: jak masz przeziębienie albo inne choroby niezagrażające życiu to sobie chodzisz po luxmedach. Ale jak Cię potrąci samochód, to przyjeżdża po Ciebie pogotowie a potem leczy Cię szpital państwowy. To samo dzieje się jak dostajesz raka czy potrzebujesz transplantu czy jakiegokolwiek innego poważnego zabiegu.

Ale nawet pomijając to: czym się różni organizm etatowca od pana przedsiębiorcy? Co jest powodem dla którego etatowiec ma płacić więcej od JDG? Inne organizmy?
  • Odpowiedz
A czemu? Bo różnicę pokryje Skarb Państwa. Tak, za obniżkę składki zdrowotnej dla JDG (w tym dla pseudoetatów) zapłaci nie kto inny jak podatnik.

@labedziejowski: rozumiem, że gdy w ramach Nowego Ładu sytuacja była odwrotna i sprowadzała się do podniesienia podatku zdrowotnego przedsiębiorcom oraz zmniejszeniu dotacji z budżetu dla NFZ, czyli wtedy różnicę pokrywali przedsiębiorcy, również byłeś tak samo oburzony?

Ale nawet pomijając to: czym się różni organizm etatowca od
  • Odpowiedz
@labedziejowski: To może należałoby podyskutować o tym, aby każdy obywatel płacił taką samą (słowo klucz) SKŁADKĘ i wtedy nie byłoby żadnej dyskryminacji?
Albo iść jeszcze krok dalej - po co na poziomie przedsiębiorcy/pracownika rozdzielać koszyki, że to jest podadtek dochodowy, to jest haracz na ZUS, a to jest na służbę zdrowia? To w państwa interesie powinno leżeć to, jak posegregować budżet, a nie obciążać obywateli, że z jego pensji X
  • Odpowiedz
Ale nawet pomijając to: czym się różni organizm etatowca od pana przedsiębiorcy? Co jest powodem dla którego etatowiec ma płacić więcej od JDG? Inne organizmy?

@labedziejowski: Czym się różni organizm Kowalskiego od Nowaka, nawet jeśli obaj są na UoP? Co jest powodem, dla którego Kowalski ma płacić nominalnie więcej od Nowaka? Zakres świadczonych usług jest dla nich identyczny
  • Odpowiedz
@labedziejowski To misiu kolorowy zapytaj może kilka osób co mają JDG ile razy robili coś na nfz i ile razy byli na l4 w ciągu ostatnich 5 lat, ile pracują godzin tygodniowo i ile składek odprowadzają. Wtedy może zobaczysz kto faktycznie na kogo pracuje.
  • Odpowiedz