Wpis z mikrobloga

Czy chcielibyście wziąć ślub? Czy branie ślubu to wasze marzenie, a może wzbudza przerażenie? Dlaczego?
Ja zawsze o tym marzyłam, ale im dłużej żyje, tym mniej mi się chce zmieniać w życiu, mimo bycia z kimś kogo kocham. No i... bo to tak na zawsze, bo to tak już poważnie... zero dreszczyku emocji...
#logikaniebieskichpaskow #zwiazki #logikarozowychpaskow #slub #rozowepaski #niebieskiepaski #rodzina #milosc #zwiazki #zareczyny #wesele #milosc #ankieta

Chciałabyś/chciałbyś wziąć ślub?

• Mezczyzna: chcę 35.1% (73)
  • Mezczyzna: nie chcę 49.0% (102)
  • Kobieta: chcę 12.0% (25)
  • Kobieta: nie chcę 3.8% (8)

Oddanych głosów: 208

• 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@otto13: jestem po ślubie cywilnym - obydwoje z niebieskim nie jesteśmy wierzący. To że dla Ciebie ślub kościelny jest ważniejszy nie znaczy, że jest tak dla wszystkich - to tylko Twoje subiektywne odczucia wynikające z wiary. Dla mnie na przykład ślub kościelny to niepotrzebna szopka (chyba jedynie ze względu na rodzinę miałoby to sens - mam ten problem z ewentualnym chrztem, na którym wiem, że części rodziny będzie zależeć), bo
  • Odpowiedz
@otto13: a wziąłeś pod uwagę, że to może Tobie się wydaje, że kochasz? Jak w ogóle możesz deprecjonować uczucia innych ludzi? Przecież to znaczy, że ich nie kochasz, a masz przecież główne przykazania z Nowego Testamentu, o którym Ci sam Jezus powiedział, że nie ma ważniejszych od nich. Mk 12, 28–31, jakbyś nie mógł znaleźć.
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: może istotnie grzeszę nie nadając swojemu przekazowi łagodniejszej formy, albo może nie umiejąc przekazać esencji, ale nie mam wątpliwości, że jest prawdziwy. Ale to kwestia WIARY właśnie - nie musisz mi wierzyć, ani wierzyć w to co ja.

Co do cytowania fragmentów Pisma Świętego - jak przeczytasz całe to porozmawiamy, póki co po treści wypowiedzi wnioskuję, że to jeszcze przed tobą.
  • Odpowiedz
@otto13: zatem porozmawiajmy, dobrych kilka lat szkół katolickich za mną z klasówkami z treści i Pisma Świętego, i KKK, i kilku innych bogatych w treść pism. Ale najpierw się zastanów nad swoim ocenianiem innych ludzi, bo to trochę daleko stoi od chrześcijańskich idei.
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: to chyba te katolickie szkoły skończone na dwójach z tych klasówek z PŚ…?

Powiem wprost - nie wierzę, żeby ktoś kto przeczytał PŚ od deski do deski (no dobra, niech już będzie, że niekoniecznie po kolei, wystarczy, że w całości - i nawet niech już niekoniecznie będzie to katolicki kanon) nie rozumiał znaczenia miłości do Boga dla miłości do bliźniego, w tym bliźniego współmałżonka (zwłaszcza po przytoczeniu MK 12,28-31
  • Odpowiedz
@otto13: a, czyli wszystko jest kwestią twojego "wydaje mi się" i "wiary" ciekawie pojmowanej. Oczywiście bez żadnych potwierdzeń związanych ze stanowiskiem Kościoła. Fajnie się rzuca frazesami obrażającymi innych ludzi, a wywyższającymi samego siebie.
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: @otto13 No niestety, ale zgadzam się z tym. Bóg jest miłością i sama miłość bez Boga nie istnieje. Ateiści jedyne co najwyżej mogą czuć, to pustkę przypudrowaną "wrażeniem miłości". Można się oburzać na to, rozumiem, ale po prostu wynika to z ograniczonego pola widzenia czubka własnego nosa, sorka
  • Odpowiedz