Wpis z mikrobloga

W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek zdrowotnych.
W tym samym okresie naraziłem Fundusz na refundację kosztów leczenia w wysokość 2001,15 zł

Gdy chciałem zarejestrować się w systemie publicznym do specjalisty ze skierowaniem od lekarza POZ otrzymałem termin wizyty na kwiecień 2026. Poszedłem prywatnie wydając 280 zł, przy czasie oczekiwania na wizytę 4 dni.

Gdybym miał te 36 970,56 zł na swoim koncie zamiast na zamrożonym “wspólnym” z wami wszystkimi koncie w NFZ, mógłbym odbyć ok 125 takich wizyt.

I nie musiałbym się prosić o możliwość łaskawego skorzystania ze swoich pieniędzy pani w rejestracji czy na infolinii.

Ale nie mogę. I coraz bardziej mnie to wk*rwia.

#medycyna #finanse #nfz #polska #zdrowie #libertarianizm #ekonomia
sildenafil - W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek z...

źródło: IMG_2709

Pobierz
  • 322
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sildenafil: Kryste, jaka niepofałdowana kora mózgowa. Wylecz raka za te 30k które wrzuciłeś xd Może ci wystarczy na chemię w środę i piątek. Albo jeszcze lepiej: nie opłacaj ubezpieczenia domu, skoro przez 4 lata ci nie spłonął. Zaoszczędzisz 6k złota.
  • Odpowiedz
@MatkaGracz: Wiesz, w zasadzie masz w nazwie wszystko zawarte: ubezpieczenie zdrowotne. Ale ten mirek wolnościowy co to go okradają na każdym kroku z domniemanych przyszłych zysków, bo to taki właśnie mental, że przecież gdyby nie musiał płacić to wszystko co by zostało mu w kieszeni z pewnością w 110% pomnożyłby (pewnie jak ta banda tłuków na tagu gielda i krypto xDD).
  • Odpowiedz
@sildenafil:

W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek zdrowotnych.

Czyli opłaciłeś jakis tydzień na oiomie. Pogadaj z Amerykanami którzy mają poważne choroby (a w pewnym wieku każdy ma) czy bez tego złego NFZ im lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@sildenafil: To jeszcze napisz ile w ostatnich 10 latach na OC za samochód, ile kosztów wygenerowałeś podczas wypadków.

Ten sam przypadek składka zdrowotna to ubezpieczanie. Dałeś 40k PLN w ciągu 4 lat, dostaniesz raka i Państwo na Ciebie będzie płacić 150-200k PLN rocznie.
  • Odpowiedz
@sildenafil Ja młoda i zdrowa cieszę się, że moje składki poprawiają komfort życia ludzi obecnie schorowanych. Chciałabym aby ludziom ogólnie żyło się dobrze i by nie lądowali na ulicy, gdy im albo ich bliskich stanie się coś poważnego. Sama na starość chciałabym mieć takie wsparcie ze strony innych obywateli, jakiego obecnie sama im udzielam. No ale to trzeba nie być takim krótkowzrocznym.

Życie jest bardzo proste, zanim poznamy potencjał cierpienia, jakiemu
  • Odpowiedz
@sildenafil też mnie to irytowało do czasu aż mój ojciec dostał raka, a jeden kurs chemii kosztował więcej niż jego składki za pół życia. Generalnie im człowiek starszy, więcej osób z otoczenia choruje, tym bardziej docenia sie NFZ. Chociaż oczywiście mnóstwo rzeczy jest w nim do poprawy, to i tak o wiele lepszy system niż zupełnie prywatna opieka zdrowotna.
  • Odpowiedz
@malin90: @Soothsayer Zabawne jak ludzie udają że nie potrafią liczyć.
Np na raka leczy się człowieka który całe życie palił i pił, a w życiu nie odprowadził tyle składek co miesięczne jego leczenie.
Skąd się biorą te pieniądze? Ze składek tych co odprowadzili o wiele więcej i są zdrowi, nie palili i nie pili.
  • Odpowiedz