Wpis z mikrobloga

W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek zdrowotnych.
W tym samym okresie naraziłem Fundusz na refundację kosztów leczenia w wysokość 2001,15 zł

Gdy chciałem zarejestrować się w systemie publicznym do specjalisty ze skierowaniem od lekarza POZ otrzymałem termin wizyty na kwiecień 2026. Poszedłem prywatnie wydając 280 zł, przy czasie oczekiwania na wizytę 4 dni.

Gdybym miał te 36 970,56 zł na swoim koncie zamiast na zamrożonym “wspólnym” z wami wszystkimi koncie w NFZ, mógłbym odbyć ok 125 takich wizyt.

I nie musiałbym się prosić o możliwość łaskawego skorzystania ze swoich pieniędzy pani w rejestracji czy na infolinii.

Ale nie mogę. I coraz bardziej mnie to wk*rwia.

#medycyna #finanse #nfz #polska #zdrowie #libertarianizm #ekonomia
sildenafil - W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek z...

źródło: IMG_2709

Pobierz
  • 322
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sildenafil: czytanie odpowiedzi wpędza mnie w depresję. zajebiste porówniania do oc, które także jest państwowym przymusem, czy w ogóle dobrowolnych ubezpieczeń. socjalizm dzielnie walczy.
  • Odpowiedz
Tym razem, szedłeś do lekarza z błahostką. Gdyby trzeba było leczyć, udar, raka czy inną ciężką przypadłość, kwoty o jakich wspominasz byłyby kroplą w morzu potrzeb.

@malin90: Zdrowie psychiczne to nie błahostka, a dostan się teraz do psychiatry gdziekolwiek
  • Odpowiedz
@sildenafil sprawdziłem sobie swoje wyliczenia no i np. wizyta u lekarza ogólnego wychodzi mi 0 zł, gdzie normalnie musiałbym zapłacić, więc kwota by urosła coś tam.
  • Odpowiedz
@sildenafil: wszystko spoko, aby mieć te pieniądze zamrożone, ale w przypadku poważne operacji, czy leczenia nowotworowego albo nawet... leczenia niepłodności to się rozejdzie. 30 000zł to jest początek wydatków, jakie ponosi para mająca problemy z posiadaniem dziecka.
  • Odpowiedz
@malin90: G---o prawda, jest cennik NFZ warto w niego wejść i sprawdzić jakie są ceny.

@RedTiger: ta i na ile wystarczy? bo 30 000 to jest początek wydatków pary starającej się o dziecko 10-15 000 zł za jeden zabieg invitro a wcześniej badania i leki. Średni koszt chemioterapii jest porównywalny z kosztem zabiegu in vitro, a też masz wcześniej badania, hospitalizację, leki, konsultacje u specjalistów
  • Odpowiedz
na biednego nie trafiło skoro płacisz takie składki a na pewno są tacy co muszą mimo wszystko czekać.

@darek-jg: a co go mają obchodzić tacy co czekają? Prawo nie zabrania zarabiać więcej
  • Odpowiedz
@Lohengrin: Więc ubezpieczasz się za 1/3 tego co płacisz składek na 1mln i pokrywasz 99% swoich problemów.
Jak masz operacje ktora przekracza jakiekolwiek możliwości finansowania to robisz zrzutkę i błagasz społeczeństwo o pomoc, dokladnie tak samo jak robi sie teraz płacąc 3 razy większe składki xD
  • Odpowiedz
W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek zdrowotnych.

@sildenafil: no cóż, powinieneś więcej pracować, mój pobyt w szpitalu w 2024 roku to koszt prawie 80 000 (ale składki płacę więcej niż ty)...
  • Odpowiedz