Wpis z mikrobloga

Chciałbym zainwestować trochę pieniędzy w rózne akcje/ETFy. Powiedzmy rzędu 50 tysięcy na ten moment. Jaką platformę polecacie by mieć możliwie niski koszt oraz w miarę wygodny sposób zarządzania. Zastanawiam się między platformą XTB oraz maklerem w banku PKO gdzie obecnie mam też konto. Ma ktoś bezpośrednie porównanie tych platform i może przedstawić wady i zalety oraz koszt prowadzenia konta i operacji?
Interesują mnie akcje ETFy, akcje dużych firm polskich i amerykańskich takich jak Tesla, Nvidia itp.

#gielda #xtb #pkobp #inwestowanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@danielbr3: w PKO masz opłatę 50zł/rok za konto maklerskie ale nie musisz nowego hasła zapamiętywać
dla mnie duży plus :-) tylko bez pośrednio logujesz się przez bank. A nie wiem jak to wygląda na tym XTB, ale chyba to chyba to może wymagać jakos potwierdzenia tożsamości? Skany dowodów? Ja bym miał trochę stracha przed przesyłaniem skanu dowodu emailem...
Ale na duży minus ma PKO: b duże prowizje minimalne od niektórych
  • Odpowiedz
  • 0
@KishonaKapusta: najbardziej wlasnie ku XTB się sklaniam. Czytałem jeszcze o jakichś opłatach za przewalutowanie przy inwestowaniu w akcje zagraniczne i że warto załozyć konto z dolarem jako walutą. Jak to wygląda?
  • Odpowiedz
jeszcze o jakichś opłatach za przewalutowanie przy inwestowaniu w akcje zagraniczne i że warto załozyć konto z dolarem jako walutą. Jak to wygląda?

@danielbr3: masz dwie możliwości:
1. Zakładasz kilka kont w różnych walutach, na które wpłacasz sobie dane waluty i kupujesz za nie bezpośrednio. Wtedy nie płacisz żadnych prowizji do 100k EUR miesięcznie. Jeśli potrzebujesz wymienić kasę, to polecam portfel xtb, bo w nim nie płacisz prowizji za transakcje
  • Odpowiedz
@ossprime +2
@Arturr99: Musisz mieć osobne konta inwestycyjne w PLN i EUR. Przy założeniu eWallet automatycznie założą ci się konta "pieniężne" w PLN i EUR. Procedura wygląda tak. Robisz wpłatę na konto eWallet w PLN (najlepiej albo z konta inwestycyjnego albo blikiem, kasa będzie w kilka sekund), wymieniasz
  • Odpowiedz
@danielbr3: tak, przełączanie między nimi jest bardzo proste. Zakładasz jedno ogólne konto, do którego masz przypisane rachunki w różnych walutach. Do tego polecam założenie portfela (też w ramach tego konta ogólnego) żeby korzystać z przewalutowań. No i tak, potrzebujesz tylko jednego maila.
  • Odpowiedz