Wpis z mikrobloga

Jest u mnie od miesiąca babcia, straszne co wiek robi z ludźmi, z wszhstkim trzeba pilnować. Samodzielność jak pięcio latek. Ostatnio zaparzyła kawę, ale mleka jej zapomnieliśmy wystawić. Kawy się nie napiła, bo mleka nie było. A mleko w lodówce, o wszystkim trzeba przypominać, nawet o tak podstawowej sprawie jak mycie rąk.
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lujdziarski no niestety starość i demencja szczególnie po 80 roku życia to coś strasznego i smutnego. Ciągle pytanie o to samo, ciągle zapominanie o czymś. Jak już wspomniałeś, wybrzydzanie. Problemy z codziennymi czynnościami. No, a przy tym wszystkim bardzo dobra pamięć o sytuacjach sprzed 50-60 lat czy swojej młodości.
  • Odpowiedz
  • 3
@Rasteris Babcia jak na 89 lat dobrze się trzyma, tylko demencję i cukrzycę ma. Tak to jest w miarę ok, tylko już widać że ma ogromne problemy z czynnościami w okół siebie. Ja się denerwuje, jak babcie rąk nie myje i potem wszystkiego dotyka, ale no nic się nie poradzi. Trochę jak takie zagubione dziecko.
  • Odpowiedz
@Lujdziarski: mija babcia miała 94 lata i bez problemów z pamięcią. Sama mieszkała w domu z kuchnią węglową. A potem złamanie panewki kości udowej, zapalenie płuc. Wszystko zależy, ale demencja to tylko będzie się pogarszać.
  • Odpowiedz
@wykopowy_brukselek

@kureci_paratko straszne dla otoczenia a dla samego zainteresowanego chyba łatwiej ze nie kuma że Zara życie się kończy

Tez Tak uważam. Tylko to nie ostatni rok dwa czy pięć życia. To czasem kilkanaście lat, gdzie to postępuje. Zawsze mnie zastanawiało to, że takie osoby nigdy nie są głodne. Po kilkukrotnym namawianiu zjedzą. Jeżeli to powtórzysz za 15-20 minut to będzie to samo o.O ciekawe czy nie tylko mają zaburzone
  • Odpowiedz
  • 1
@Stan_Przedzawalowy U nas ma lepiej jak w Polsce, jest już tutaj 5 miesięcy, leci 6. Do domu jej się wracać nie chce, bo ma tu opiekę. Wyjdzie na kawę i ciasto, i robi się wszystko z myślą o niej, a w Polsce różnie z tym bywa, siedzi w domu jak kwoka i jest jak jest
  • Odpowiedz
@kureci_paratko: z tą bardzo dobrą pamięcią o odległych wydarzeniach bym nie przesadzał bo potem okazuje się że kilka różnych osób i wydarzeń skleiło się w całość i pokiełbasiło
  • Odpowiedz
@FTNewbie wiem. Jednak takie osoby potrafią nie jeść cały dzień. Zapominać o piciu. Każdy przypadek jest inny. Nie można generalizować i wszystkiego przypisać jednej osobie.

@D00D00

@kureci_paratko: z tą bardzo dobrą pamięcią o odległych wydarzeniach bym nie przesadzał bo potem okazuje się że kilka różnych osób i wydarzeń skleiło się w
  • Odpowiedz
@kureci_paratko: Niedożywienie i odwodnienie to bardzo częsty problem u starszych osób, niewydolność organizmu. Nie ma tylu hormony i enzymów ile trzeba. Ale i np. czasem nieleczone zęby po prostu bolą - kiedy babcia ostatnio była u dentysty?

To z pamięcią o czym mówisz to już zaburzenia neurologiczne, tzw. konfabulacje. Taka osoba nawet nie wie, że zmyśla, nie wie, że jakąś informację przekazałeś. Można przeżyć 90 lat i mieć doskonałą pamięć,
  • Odpowiedz
  • 1
@Draakul: Jak na 89 lat, jest dobrze. Z tym, że widać że już trzeba wszystkiego pilnować. Wracać do domu babci się średnio chcę, bo tu ma lepszą opieke, zawszę się ma ją na oku. Tylko to trochę męczące jest, ale fizycznie i psychicznie lepiej wygląda tutaj niż w domu.
  • Odpowiedz
@Lujdziarski: niestesty starośc jest straszna. Mi się marzy legalna eutanazja bym mógł sam na swoich warunkach odejść a nie żyć na siłę niszcząc wszystkich wokół ()
  • Odpowiedz
Komórki obumierają, połączenia są zerwane, nie da się przeczytać spalonej książki. Być moze są jakieś "archiwa" zwyczajnie niedostępne, które da się odblokować przy demencji powstałej z takiego lub innego powodu.

@krebul: chyba głównie kwestia wcześniejszego trybu życia tj. różnorodności i intensywności obciążenia kognitywnego. Różne obszary mózgu są znacznie bardziej połączone, niż nam się kiedyś wydawało. Często wspomina się chociażby naukę języków, jakby miała być jakimś remedium, ale w praktyce to
  • Odpowiedz